Blog

Cafe frappe z czekoladą – Twój przyszły ulubiony napój!

Smoothie Czekoladowe

Kawa jest na dobra o każdej porze roku, nawet w gorące letnie dni. Jeśli jesteś miłośnikiem kofeinowych napojów, wiedz, że istnieje kilka alternatyw dla tradycyjnej filiżanki gorącej kawy. Czy kiedykolwiek próbowałeś cafe frappe? Jeśli nie, to czas to zmienić, a przekonasz się, że będzie to Twój ulubiony kawowy napój (zwłaszcza w upalne dni).

Skąd pochodzi kawa frappe?

Napój pochodzi z Grecji i jest odmianą kawy mrożonej, wynalezionej w latach 50. w Salonikach. Otóż w piękny letni dzień przedstawiciel dużej firmy gastronomicznej znalazł kreatywne rozwiązanie na przygotowanie kawy bez użycia gorącej wody. W shakerze do koktajli zmieszał kawę rozpuszczalną, kostki lodu i wodę. Czy to prawda? Na 100% nie wiadomo, ale ta mieszanka stała się bazą pysznego napoju, który pokochały miliony ludzi.

Samo słowo pochodzi z języka francuskiego i odnosi się do wstrząśniętej mieszanki kawy i lodu. Jest to obecnie jeden z najpopularniejszych zimnych napojów na świecie. Można nawet znaleźć elektryczne ekspresy do kawy, które mają funkcję przyrządzania frappe. Jednak jego przygotowanie jest naprawdę proste bez użycia ekspresu. W wersji z czekoladą nie tylko pysznie smakuje, ale i okazale się prezentuje.

Jak przygotować cafe frappe z czekoladą?

Wiesz już, jak przygotować mrożoną czekoladę z Ptasie Mleczko? Zdecydowanie jest to kompozycja, którą pokochają fani kofeiny, słodkości i lodu. Teraz więc nadszedł czas na kolejny przepis w sam raz na upały.

Cafe frappe z czekoladą orzeźwi Cię nawet w najgorętsze dni. Sam przepis jest bardzo prosty i udaje się osobom, które nie mają wielkiej wiedzy kulinarnej, ani nie są baristami. Po prostu skomponuj potrzebne składniki i postępuj zgodnie z instrukcjami, które znajdziesz poniżej.

Składniki na cafe frappe z czekoladą (dwie porcje):

  • 500 ml zimnego mleka,
  • 160 ml kawy espresso,
  • łyżeczka cukru,
  • łyżka kakao ciemnego z Ghany E.Wedel,
  • tabliczka czekolady mocno mlecznej E.Wedel,
  • łyżka lodów waniliowych w kubku E.Wedel OH!,
  • 10 kostek lodu,
  • bita śmietana w sprayu do ozdoby.

Przygotowanie cafe frappe z czekoladą:

  1. Przygotuj kawę espresso w tradycyjny sposób lub w ekspresie. Pozostaw do ostygnięcia i umieść w lodówce na 2-4 godziny.
  2. Tabliczkę czekolady posiekaj na drobne kawałki.
  3. Do blendera wlej mleko, dodaj pokruszoną czekoladę, kakao, cukier oraz zimną kawę.
  4. Całość ubijaj, aż zobaczysz, że posiekana czekolada dobrze połączyła się z pozostałymi składnikami i stworzyła czekoladowo-kawowy shake.
  5. Przygotuj dwie wysokie szklanki (minimum 300 ml). Przelej do nich koktajl, dzieląc go na równe porcje.
  6. Włóż do każdej szklanki po 5 kostek lodu i po pół łyżki lodów waniliowych.
  7. Całość udekoruj bitą śmietaną.

Tak przygotowane cafe frappe z czekoladą podawaj od razu i ciesz się tym pysznym, orzeźwiającym napojem!

Wskazówka: możesz również polać wewnętrzne ścianki szklanki odrobiną kremu czekoladowego z czekotubki E.Wedel. Zadbasz wówczas o lepszą prezentację podania mrożonej kawy i wzmocnisz czekoladowy smak napoju.

Categories

Author

Ewelina Avatar

Share & Print

No Comments

Leave a Reply