Kefirowe z czerwonymi porzeczkami

O tym przepisie było juz na blogu, daaawno temu o tutaj http://kuchennaktywizacja.pl/?p=79. Robiłam go kilkakrotnie i na pewno będę robiła nie raz. Jest bardzo szybkie w wykonaniu, wilgotne, puszyste a co najważniejsze można go przygotować właściwie ze wszystkimi owocami. Tym razem też pierwszy raz zmieniłam maślankę, na kefir. Jak dla mnie zmiana niezauważalna – ciasto nadal bardzo dobre 🙂  Do tego pierwszy raz zrobiłam ciasto z porzeczkami i jak najbardziej kompozycja udana 🙂 Za zdjęcie przepraszam ale jedynie takie mi zostało 🙂

Przepis na tortownicę o średnicy 24 cm.

– 2,5 szklanki mąki pszennej

– 1 szklanka cukru

– 2 łyżeczki proszku do pieczenia

– 1 łyżeczka esencji waniliowej lub 1 cukier wanilinowy

– 1 szklanka kefiru ( może być też maślanka albo jogurt naturalny)

– 0,5 szklanki oleju

– 3 jajka

– ok 250 -300 g czerwonych porzeczek

 

W jednej misce mieszamy ze sobą suche składniki – makę, cukier, proszek do pieczenia ewentualnie cukier wanilinowy. W drugej składniki mokre – kefir, olej, jajka, esencja waniliowa, dokładnie mikserem, żeby się wszystko ładnie połączyło. Do suchych składników dodać mokre i dokładnie wymieszać. Najlepiej delikatnie łyżką do całkowitego połączenia składników, ale można też mikserem na niskich obrotach.

Tortownicę o średnicy ok 24 cm, wyłożyć papierem do pieczenia i wylać ciasto. Teraz czas na owoce. Porzeczki płukamy, usuwamy szypułki i osuszamy na ręczniku. Ukladamy gęsto na wierzchu ciasta.

Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 170°C i pieczemy około 30 minut – do suchego patyczka. Wyjmujemy, a po ostudzeniu posypujemy cukrem pudrem.

Smacznego!

 

  1. poproszę kawałek:)

Leave a Comment


NOTE - You can use these HTML tags and attributes:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>