Blog

Tort z polewą z białej czekolady – Twoja smakowa rozkosz!

Smaczny i niezwykle elegancki tort składa się z trzech warstw wypełnionych przepyszną masą kremową. Całą słodkość wykończoną białą czekoladą przełamuje kwaskowy posmak dżemu z wiśni oraz dekoracyjne czekoladki kawowe. Ten tort nie tylko pięknie wygląda, ale także doskonale smakuje. Musisz go wypróbować! Będziesz to Twój wielki sukces i hit na wyjątkowe okazje.

Tort z polewą z białej czekolady – składniki

Na ciasto:

  • 1 ½ tabliczki posiekanej czekolady białej E.Wedel,
  • 300 ml mleka,
  • 260 g mąki pszennej typ 450,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • szczypta soli,
  • 125 g miękkiego masła,
  • 200 g cukru,
  • 2 duże jajka.

Na krem:

  • 5 białek,
  • 300 g cukru,
  • 375 g masła,
  • 1 ½ tabliczki czekolady białej E.Wedel,
  • 10 ml ekstraktu waniliowego.

Na polewę:

  • tabliczka czekolady białej E.Wedel,
  • 60 ml śmietanki 30%.

Dodatkowo:

  • słoik dżemu wiśniowego,
  • 250 ml gorzkiej herbaty,
  • opakowanie pralin Coffee Box E.Wedel.

Jak przygotować tort z polewą z białej czekolady?

Wbrew pozorom wysiłek, który musisz włożyć w pieczenie tortu, nie jest wcale większy, niż wtedy, gdy robisz ciasto czekoladowe z truskawkami i białą czekoladą. Wystarczy postępować zgodnie z poniższym przepisem.

Przygotowanie ciasta

  1. W kuchence mikrofalowej lub w kąpieli wodnej rozpuść białą czekoladę z mlekiem i odstaw do ostygnięcia.
  2. Nasmaruj lub wyłóż papierem do pieczenia dwie tortownice o średnicy 20 cm.
  3. Rozgrzej piekarnik do 180˚C, grzanie góra-dół.
  4. Do miski przesiej i dobrze wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia i sól. Odstaw na bok.
  5. W misce miksera utrzyj na puszystą masę masło, cukier i wanilię.
  6. Pod koniec ubijania dodawaj pojedynczo jajka.
  7. Używając miksera na niskich obrotach (lub ręcznie), na przemian dodawaj suche składniki i rozpuszczoną czekoladę, zaczynając i kończąc na mące.
  8. Przełóż ciasto do foremek.
  9. Piecz ok. 35 minut.
  10. Upieczone ciasto pozostaw do ostygnięcia na 15 minut. Następnie wyjmij je z formy i pozwól krążkom całkowicie ostygnąć.
  11. Gdy ciasto będzie zimne, przekrój każdy blat na dwie równe części.

Wykonanie kremu

  1. W misce szklanej lub ze stali nierdzewnej umieść białka i cukier.
  2. W kąpieli wodnej (woda w garnku nie może dotykać dna miski) ubij białka ręcznie, aż cukier całkowicie się rozpuści.
  3. Gotową masę przenieś do miksera i ubijać na wysokich obrotach, aż powstanie z niej gęsta, jędrna i lekko ciepła beza (około 10 minut).
  4. W międzyczasie rozpuść białą czekoladę i odstaw do ostygnięcia.
  5. Zmniejsz obroty miksera i powoli dodawaj kawałki masła.
  6. Dodaj schłodzoną, ale wciąż płynną białą czekoladę oraz ekstrakt waniliowy i ubij na puszysty krem.

Gdy krem będzie gotowy w kuchence mikrofalowej lub w kąpieli wodnej rozpuść białą czekoladę ze śmietaną i odstaw do ostygnięcia.

Jak złożyć tort z polewą z białej czekolady?

Składanie tortu rozpocznij od nasączenia każdego blatu herbatą. Następnie złóż go w kolejności:

  • ciasto,
  • dżem wiśniowy,
  • ciasto,
  • krem,
  • ciasto,
  • krem,
  • ciasto,
  • dżem wiśniowy,
  • polewa z białej czekolady.

Pamiętaj, by polewę wylać na górę ciasta i pozwolić jej rozpłynąć się na boki. Wówczas szpatułką wyrównaj jej powierzchnię i rozłóż czekoladę równomiernie na całym torcie. Górę ozdób kawowymi pralinkami. Gotowy tort włóż do lodówki na minimum 2 godziny.

Smakowa rozkosz gwarantowana!

Categories

Author

Ewelina Avatar

Share & Print

No Comments

Leave a Reply