Pieczarki faszerowane suszonymi pomidorami

Przepis inspirowany tym http://www.mojegotowanie.pl/przepisy/przekaski/pieczarki_faszerowane12, nieco zmodyfikowany, bo wegetariański. Pieczarki są smaczne, lekko ostre. Nadają sie zarówno na przystawkę jak i na dodatek do dania głównego. U nas był daniem głównm i też było smacznie 🙂 Polecam aby pomidory przed dodaniem do farszu odsączyć z oleju, jeśli tego nie zrobimy to niestety wszystko będzie pływało w tłuszczu 🙂

 OLYMPUS DIGITAL CAMERA

– 12-15 pieczarek ( zależy od wielkości)

– 2 ząbki czosnku

– 1 szalotka

– 1 papryczka chili ( u mnie mała suszona)

– 6 suszonych pomidorów

– 100 g parmezanu ( u mnie – ser Spagettino)

– 1 kulka (duża) mozzarelli

– świeże oregano i natka pietruszki

– sól, pieprz, bazylia, papryka słodka i ostra,

– łyżka jogurtu naturalnego

 

Pieczarki myjemy, osuszamy, obieramy i odcinamy trzonki. Kapelusze opruszamy z obydwu stron solą.

Piekarnik rozgrzewamy do 180C.

Trzonki pieczarek (ok 5 – 6 sztuk) kroimy w drobną kostkę, tak samo kroimy szalotkę i papryczkę chili. Czosnek przeciskamy przez praskę. Pomidory odsączamy z oleju i kroimy w drobną kostkę.

Do miski wsypujemy pokrojone trzonki pieczarek, czosnek, cebulę i pomidory. Dodajem starty parmezan, porwaną na drobne kawałki mozzarellę oraz drobno posiekane oregano i natkę pietruszki . Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i papryką. Dodajemy jogurt i mieszamy wszystko na jednolitą masę.

Nakładamy farsz do kapeluszy, powinno być z delikatną „górką”. Przekładamy do naczynia żaroodpornego wysmarowanego oliwą z oliwek. Wstawiamy do piekarnika na około 25 minut. Podajemy na ciepło.

 

  1. o mamo! jakie to musi być pyszne. Jeśli są suszone pomidory to na pewno mistrzostwo! 🙂

  2. Te pieczarki wyglądają wybornie!

Leave a Comment


NOTE - You can use these HTML tags and attributes:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>