Bułeczki drożdżowe z musem jabłkowo – śliwkowym – wersja dla maszynistów

Zrobiłam dużo musu, więc musiałam go nieco zużyć 🙂 Pomysł na bułeczki pochodzi stąd http://www.mojewypieki.com/post/buleczki-drozdzowe-z-nadzieniem, z proporcjami nie szalałam bo jeszcze nie czuję się pewnie w cieście drożdżowym. U mnie wersja dla maszynistów, ponieważ sama nie potrafię tak dobrze ugnieść ciasta drożdzowego. A czy polecam? Oczywiście, na śniadanie, na podwieczorek i do herbaty nadaja się znakomicie 🙂

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Przepis na 12 bułeczek:

– 550g mąki pszennej

– 15 g suchych drożdży

– 2 łyżki roztopionego masła

– 1 szklanka letniego mleka

– 1 jajko

– 2 żółtka

– 3 łyżki cukru

– pół łyżeczki soli

– mus jabłkowo – śliwkowy z tego przepisu http://kuchennaktywizacja.pl/?p=622

 

Wszystkie składniki umieszczamy w maszynie do pieczenia chleba, według kolejności: płynne, sypkie a na końcu drożdże. Nastawiamy program do wyrabiania i wyrastania ciasta u mnie nazywa się po prostu ” ciasto wyrabiane” i trwa 1:40. po tym czasie wyjmujemy ciasto i jeszcze raz zagniatamy ręcznie. Lekko podsypując mąką dzielimy na równe części. Formujemy bułeczki i nadziewamy je musem. Układamy na blaszce wyłozonej papierem do pieczenia. Przykrywamy czystą ściereczką, na około 15 minut. Piekarnik rozgrzewamy do 190C. Bułeczki smarujemy białkiem roztrzepanym z niewielką ilością mleka i posypujemy brązowym cukrem. Pieczemy ok 25 minut do zezłocenia się bułeczek. Jak ostygną – jemy!

Smacznego!

 

 

 

 

 

  1. Mmm, wyglądają apetycznie 🙂

Leave a Comment


NOTE - You can use these HTML tags and attributes:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>