Blog

Jeszcze brownie, czy już blondie?

brownie orzech

Brownie kojarzy się z ciężkim, intensywnie czekoladowym ciastem z dużą zawartością kakao. Istnieje jednak sposób na przełamanie jego formy i przygotowanie takiego deseru w wersji jasnej. Brownie smakuje doskonale nawet wtedy, gdy jest wykonane z białej czekolady.

Biała czekolada także pozwala na uzyskanie charakterystycznej, mokrej i kleistej konsystencji ciasta. Sprawdzi się ona doskonale w przypadku osób, które nie przepadają za gorzkim smakiem kakao. To świetny sposób także na zachwycenie i zainteresowanie gości. Jak przygotować brownie w jasnej wersji?

Jak przygotować jasne brownie?

Brownie w jasnej karmelowej wersji to ciekawy wybór dla osób, które kochają bardzo słodkie desery. Takie ciasto można przygotować bardzo szybko. Uda się to nawet osobom, które nie mają doświadczenia w pieczeniu. Ciasto tego typu naturalnie jest bowiem zakalcowate, mokre i ciężkie.

Składniki na jasne brownie:

  • 2 tabliczki czekolady karmelowej E.Wedel,
  • 80 g masła,
  • 1/2 tabliczki czekolady białej E.Wedel,
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • szczypta soli,
  • 120 g mąki,
  • 2 jajka,
  • 70 g cukru,
  • 50 g tartych migdałów.

Sposób przygotowania:

Podgrzej masło w rondelku. Dodaj do niego czekoladę karmelową posiekaną na mniejsze kawałki i odstaw. Wymieszaj, by uzyskać jednolitą konsystencję. W czasie, gdy masa będzie stygnąć, przesiej sypkie składniki – mąkę i proszek do pieczenia. Dodaj do nich sól i cukier. Następnie wbij do miski jajka, dolej ekstrakt z wanilii i ostygniętą masę z czekolady karmelowej. Zmiksuj wszystkie składniki na jednolitą masę. Dodaj posiekane migdały. Pokrój białą czekoladę na drobne kawałki i wrzuć je do masy. Wymieszaj delikatnie całość. Przelej ciasto do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w temperaturze 180°C około 25 minut.

Gotowe ciasto można również polać polewą przygotowaną z białej lub karmelowej czekolady wymieszanej z dwoma łyżkami słodkiej śmietanki.

Jak zmodyfikować przepis na brownie w jasnej wersji?

Do brownie w jasnej wersji można dodać nie tylko migdały. Deser ten jest bardzo słodki, dlatego świetnym pomysłem będzie przełamanie go np. solonymi orzeszkami ziemnymi. Doskonale sprawdzą się też pistacje. Bez względu na wybrany gatunek orzechów, powinny być one drobno posiekane. W innym przypadku będą za ciężkie i podczas pieczenia opadną na dno foremki.

Ciasto z jasną czekoladą może być bardzo słodkie. Dlatego istnieje opcja zrezygnowania z podanej ilości cukru lub zmniejszenia jej zgodnie z własnymi preferencjami. Trzeba bowiem pamiętać, że cukier znajduje się w białej i karmelowej czekoladzie. Brownie w jasnej wersji nie zawiera gorzkiego kakao, które balansowałoby wszystkie smaki.

Ekstrakt z wanilii warto zastąpić świeżą wanilią, jeśli masz do niej dostęp. Pozwoli to na uzyskanie niezwykłego aromatu, dopełniającego karmelową czekoladę. Jeśli przygotowujesz deser latem, świetnym pomysłem może okazać się dodanie ekstraktu miętowego. Mięta komponuje się doskonale z czekoladą, także tą białą. Latem pozwoli ona na nadanie deserowi bardziej orzeźwiającego charakteru.

Categories

Author

Ewelina Avatar

Share & Print

No Comments

Leave a Reply