Toscakaka czyli ciasto z migdałową praliną

Jak pierwszy raz zobaczyłam zdjęcie tego cuda to moje ślinianki nie nadążały z produkcją śliny. A zobaczyłam je TU, kombinowałam, kombinowałam aż w końcu zrobiłam. A potem jeszcze raz 😉 Ciasto wygląda, pachnie i smakuje obłędnie. Jest słodkie i pyszne. Jeśli chcemy trochę mniej słodkie to do praliny można dodać nieco ciemnego cukru muscavado i uzupełnić jasnym. Bardzo ważną rzeczą, o której dowiedziałam się przez przypadek, to wielkość tortownicy. Musi mieć średnicę 24 cm lub mniejszą, przy większej no cóż ciasto wygląda biednie 😉

Ciasto

  • 3 jajka
  • 150 g cukru
  • pół łyżeczki zapachu waniliowego
  • 150 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 75 g masła 
  • 75 ml maślanki 
Masło roztopić i odstawić do ostygnięcia.
Pozostałe składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę pszenną, proszek do pieczenia oraz sól przesiać i odstawić.
Jajka utrzeć z cukrem i zapachem waniliowym do uzyskania jasnej puszystej masy, teraz można zacząć dodawać pozostałe składniki. Cały czas mieszając, teraz już delikatnie, dodajemy do masy przesianą mąkę z dodatkami, na zmianę z roztopionym, ostudzonym masłem i maślanką. 
Dno formy o średnicy 24 cm, wykładamy papierem do pieczenia. Przekładamy ciasto i wkładamy do rozgrzanego do 160ºC piekarnika. Pieczemy 25-30 minut ( sprawdzamy patyczkiem)

Pralina 
  • 125 g masła
  • 125 g brązowego cukru deremara (może być jasny muscovado lub połączenie jasnego i ciemnego)
  • 150 g migdałów w płatkach
  • pół łyżeczki soli
  • 50 ml mleka
  • pół łyżeczki zapachu waniliowego
Mniej więcej po 15 minutach od wstawienia ciasta zabieramy się za robienie praliny, jest to idealny moment żeby się wstrzelić czasowo.
Wszystkie składniki na pralinę wrzucamy do rondelka i zagotowujemy, od czasu do czasu mieszając. Gotować ok 3-4 minuty do momentu aż lekko zgęstnieje.
Wyjąć upieczone ciasto z piekarnika, podwyższyć temperaturę do 210ºC. Pralinę wylać na ciasto i dokładnie, równo rozprowadzić. Włożyć z powrotem do piekarnika ( koniecznie temperatura musi mieć 210ºC). Polecam przełączyć grzanie na górna grzałkę. Piec około 5-10 minut aż wierzch będzie złoty i chrupiący.
Wyjąć z piekarnika, przestudzić i zjeść.
Smacznego!

 

Leave a Comment


NOTE - You can use these HTML tags and attributes:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>