Tołpyga w ziołach

Miała być ryba w piwie, potem ryba a’la wiewiórka po chińsku a że udało się kupić jedynie filet z tołpygi to musiałam pokombinować. Tym razem chciałam zrobić coś innego niż ryba z patelni, którą nota bene mąż mój uwielbia więc była ryba z pieca w ziołach 🙂 W tym przepisie widać wyraźnie moje uwielbienie do ziół wszelakich, dodaję dużo i wszędzie – ale to jest właśnie po mojemu 😉 Natomiast dzięki maślance ryba jest bardzo delikatna i smaczna 🙂

Przepis na 1 porcję:

  • ok 200 g tołpygi świeżej
  • 1 ząbek czosnku (średniej wielkości)
  • sok z cytryny
  • sól
  • pieprz
  • przyprawa do ryb
  • bazylia
  • oregano
  • majeranek
  • przyprawa do potraw włoskich ( najlepiej ze sproszkowanymi pomidorami)
  • czosnek granulowany
  • papryka
  • oliwa z oliwek
  • ok 50 ml maślanki
  • ok 50 ml białego wina

 

Tołpygę myjemy, osuszamy i skrapiamy sokiem z cytryny. Odstawiamy na jakieś 20 minut. Ząbek czosnku miażdżymy w prasce dodajemy sól, pieprz, oliwę z oliwek, przyprawę do ryb, bazylię, oregano i majeranek. Wszystko razem łączymy i przygotowaną pastą nacieramy rybę. 

Wkładamy do naczynia żaroodpornego i skrapiamy białym winem. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do ok 180°C. W międzyczasie robimy sos – maślankę doprawiamy, świeżą bazylią, przyprawą do potraw włoskich, papryką, czosnkiem i pieprzem. Po ok 30 minutach pieczenia – jak ryba złapie już lekko brązowy kolor – polewamy ją sosem maślankowym i zapiekamy jeszcze przez 10-15 minut. Wyjmujemy z piekarnika przekładamy na talerz dokładamy ryż i… zachwycamy się smakiem 🙂

Smacznego!

Leave a Comment


NOTE - You can use these HTML tags and attributes:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>