Blog

Aromatyczna zupa czekoladowa – jak ją przyrządzić?

zupa czekoladowa

Zamknij oczy i pomyśl przez chwilę – na co masz teraz najbardziej ochotę? Może marzysz o ciepłym, delikatnym deserze, który dosłownie rozpływa się w ustach? Przed Tobą przepis na coś wyjątkowego – aromatyczna zupa czekoladowa. Ta niecodzienna propozycja to prawdziwa rewolucja w domowym menu. Dowiedz się, jak ją przyrządzić!

 

Do tej pory zupa kojarzyła Ci się z bulionem pełnym warzyw? Pora na lekką odmianę! Prawdopodobnie nie miałeś okazji wcześniej spróbować zupy czekoladowej, dlatego teraz jest na to idealna pora. Dlaczego akurat dzisiaj? Ponieważ każdy dzień jest dobry na danie z tym składnikiem! Zupa czekoladowa może być podawana na wiele sposobów. Wypróbuj nasze ulubione!

 

Jak przygotować zupę czekoladową?

Zupa czekoladowa jest podawana zazwyczaj w towarzystwie delikatnego, białego ryżu. Wybierz swój ulubiony rodzaj i ugotuj do miękkości. Odcedź, nałóż na talerze i poczekaj na zupę.

Do przygotowania tej zupy będziesz potrzebować litrowego garnka, który pomieści wszystkie produkty.

 

Składniki na zupę czekoladową:

  • 0,5 litra mleka 3,2%,
  • 1 łyżka masła 82%,
  • 1 łyżka cukru – może być trzcinowy,
  • 3 łyżki płatków migdałowych,
  • 1 tabliczka czekolady lekko gorzkiej 50% E.Wedel.

 

Przygotowanie zupy czekoladowej:

Na patelni rozgrzej masło. Kiedy się rozpuści, wsyp płatki migdałowe. Praż do momentu, aż płatki nabiorą złotego koloru. Wtedy wsyp cukier i mieszaj wszystko, tak długo, aż cukier się rozpuści. Kiedy migdały będą rumiane, wysyp zawartość patelni na talerz.

 

Teraz czas na przygotowanie zupy. W tym celu wlej mleko do garnka. Dodaj łyżkę masła, a następnie wrzuć pokrojoną w drobną kostkę czekoladę. Zacznij mieszać po to, żeby czekolada całkowicie się rozpuściła. Kiedy tak się stanie, wyłącz kuchenkę i pozwól zupie przestygnąć. Jeśli zbyt szybko podasz ją na talerz, możesz się poparzyć.

 

Podawanie zupy czekoladowej

Zastanawiasz się jak podawać zupę czekoladową? Warto zadbać o wszystkie szczegóły, żeby całość prezentowała się bardzo apetycznie.

W tym celu porcję ugotowanego ryżu połóż na głębokim talerzu. Następnie wlej do naczynia gorące danie i dodaj na wierzch prażone migdały. Tak przygotowaną zupę natychmiast podawaj na stół, zanim ryż nabierze objętości.

 

Jednak, aby potrawa była bardziej atrakcyjna, możesz dodać do środka sezonowe owoce, takie jak truskawki czy wiśnie. Takie dodatki świetnie równoważą słodki smak czekolady i sprawiają, że po zjedzeniu jednej porcji masz ochotę na… kolejną! Zatem uważaj – zupa czekoladowa uzależnia!

 

Jeśli lubisz dodatki na ostro, przed podaniem na stół sięgnij po ostrą paprykę chili. Szczypta pikantnej przyprawy świetnie zrównoważy słodycz czekolady. To urozmaicenie na pewno spodoba się osobom dorosłym. Nutka pikantności w życiu jeszcze nikomu nie zaszkodziła.

 

Zupa czekoladowa – idealny pomysł na kinderbale

Szukasz pomysłu na danie na ciepło na przyjęcie z okazji urodzin Twojego szkraba? Najwięcej problemu sprawia przygotowanie odpowiedniego menu, a w nim posiłków, które dzieci chętnie i ze smakiem zjedzą.

Zupa czekoladowa to odpowiedź na Twoje potrzeby. Każdy maluch uwielbia czekoladę. W połączeniu z pełnowartościowym ryżem może ona dostarczyć dużo energii na dalszą zabawę.

Categories

Author

Ewelina Avatar

Share & Print

No Comments

Leave a Reply