Blog

Babeczki czekoladowe z karmelizowanymi orzechami

Babeczki czekoladowe

Masz ochotę na coś słodkiego – koniecznie czekoladowego z kawałkami orzechów? Doskonałą propozycją są babeczki czekoladowe z karmelizowanymi orzechami, które wręcz rozpływają się w ustach. Poznaj sprawdzony przepis – być może zaczną one gościć na Twoim stole tak często jak klasyczne muffiny czekoladowe?

Przyjemnie kruche, wręcz rozpływające się w ustach – takie właśnie są babeczki czekoladowe. Obecność karmelizowanych orzechów dodaje słodyczy. Aby przygotować taki deser, wcale nie musisz być mistrzem cukiernictwa – wystarczą naprawdę podstawowe umiejętności.

Przepis na babeczki czekoladowe z karmelizowanymi orzechami

Kruche babeczki to zupełnie inny przepis niż muffiny czekoladowe. Są jednak równie smaczne, bo mocno czekoladowe i orzechowe.

Do ich przygotowania będziesz potrzebować:

  • 100 g mąki pszennej
  • 30 g kakao ciemnego z Ghany E.Wedel
  • 60 g drobnego cukru do wypieków
  • 3 żółtka
  • 75 g prawdziwego masła
  • szczypta soli
  • 200 g orzechów, np. włoskich, ziemnych, migdałów
  • 100 g miodu
  • 50 ml soku pomarańczowego.

Przygotowanie krok po kroku:

  1. Do przesianej mąki dodaj masło pokrojone na kawałki. Dodaj cukier, żółtka i sól.
  2. Zagnieć ciasto – tak, aby uzyskało elastyczną konsystencję.
  3. Uformuj kulkę, owiń folią spożywczą i wstaw do lodówki na ok. 1 godzinę.
  4. Po tym czasie wyjmij ciasto i rozwałkuj na grubość ok. 4 mm.
  5. Kółka wykrawaj foremkami, a następnie wyłóż je ciastem. Wstaw do lodówki.
  6. Orzechy podprażaj na mocno rozgrzanej patelni. Dodaj sok pomarańczowy i miód.
  7. Cały czas mieszaj – do momentu aż orzechy się skarmelizują.
  8. Babeczki wyjmij z lodówki, a następnie napełnij je orzechami.
  9. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 160o Piecz przez ok. 15 minut.
  10. Wyjmij i odstaw do całkowitego ostygnięcia.

Możesz także pokusić się o inną wersję tego przepisu – tak, aby babeczki były jeszcze bardziej czekoladowe. Wystarczy, że upieczone ciastka wypełnisz masą czekoladową (taką jaką wypełniasz muffiny czekoladowe albo jaką przekładasz wafle tortowe), a na wierzch wyłożysz karmelizowane orzechy.

Babeczki z karmelizowanymi orzechami – o czym pamiętać?

Z uwagi na obecność karmelizowanych orzechów, babeczki są bardziej wymagające w przygotowaniu niż muffuny czekoladowe. Musisz przy tym pamiętać o kilku istotnych kwestiach.

  • Ciasto na babeczki należy zagniatać szybko i krótko – dzięki temu ciastka będą bardzo kruche, niemal rozpadające się w ustach.
  • Ciasto na babeczki powinno być mocno schłodzone – po to, aby nadać wypiekom pożądanej kruchości.
  • Należy pilnować dokładnego czasu pieczenia – zbyt długie przetrzymywanie w piekarniku będzie skutkowało przypaleniem wypieków.
  • Karmelizujące się orzechy należy mieszać, aby uniknąć przypalenia.
  • Jeżeli orzechy są duże, wówczas należy je uprzednio pokroić na mniejsze kawałki.

Czekoladowe babeczki, podobnie jak muffiny czekoladowe, to deser idealny na każdą okazję. Zachwyci nie tylko swoim wyjątkowym smakiem, ale również atrakcyjnym wyglądem. Kruche babeczki czekoladowe są niezwykle apetyczne, dlatego bardzo szybko znikają z patery.

Categories

Author

Ewelina Avatar

Share & Print

No Comments

Leave a Reply