Blog

Babeczki czekoladowe z płynnym wnętrzem

Babeczki czekoladowe

Muffiny czekoladowe skrywające w środku płynną niespodziankę, która przyjemnie rozpływa się w ustach. Właśnie takie babeczki zamierzasz przygotować przy najbliższej okazji? Poznaj sprawdzony przepis, dzięki któremu zawsze uzyskasz niepowtarzalny efekt – nadzienie wypływające z wnętrza ciasta.

Przygotowanie babeczek z płynnym nadzieniem wcale nie jest trudne, ale wymaga dokładnego trzymania się czasu pieczenia. Jeśli muffiny czekoladowe zostaną „przeciągnięte”, wówczas środek będzie spieczony i nic nie wypłynie. Do tego nie można dopuścić, dlatego ważne jest dostosowanie się do sprawdzonych już wskazówek.

Jak przygotować muffiny czekoladowe z płynnym nadzieniem?

Zacznij od zgromadzenia niezbędnych składników. Ogromną rolę odgrywa tutaj dobrej jakości czekolada – od niej będzie zależał finalny smak wypieków.

Potrzebne składniki:

  • 2 tabliczki gorzkiej czekolady, np. czekolady gorzkiej klasycznej 64% E.Wedel
  • 150 g prawdziwego masła
  • 100 g cukru pudru
  • 3 jajka L
  • 3 żółtka
  • 70 g mąki pszennej.

Z powyższych ilości składników otrzymasz 6 muffinek czekoladowych (forma o średnicy ok. 6 cm). Warto już na wstępie podwoić porcję – na pewno zechcesz wstawić do piekarnika „drugą turę”.

  • Ceramiczne kokilki posmaruj masłem i oprósz ciemnym kakao, np. kakao ciemnym z Ghany E.Wedel.
  • Piekarnik nagrzej do 200oC (grzałka: góra – dół).
  • Masło umieść w rondelku i podgrzewaj do rozpuszczenia. Dodaj połamaną czekoladą. Mieszaj od czasu do czasu aż składniki się rozpuszczą.
  • Lekko ostudzoną masę przełóż do innego naczynia. Dodaj przesianą mąkę, cukier. Wymieszaj do połączenia składników.
  • Dodaj jajka i żółtka, a następnie krótko zmiksuj.
  • Tak przygotowaną masę przelej do kokilek – do ¾ ich wysokości.

Jak długo piec muffinki czekoladowe?

Aby uzyskać muffiny czekoladowe z płynnym wnętrzem, istotny jest czas pieczenia. Jeśli babeczki przygotowujesz w kokilkach o średnicy ok. 6 cm, wypieki będą gotowe już po ok. 10 minutach. Jeżeli natomiast korzystasz z większych naczyń (ok. 10 cm), czas pieczenia należy wydłużyć do ok. 12 minut.

Gotowe muffiny należy wyjąć z piekarnika, a następnie delikatnie oddzielić nożem od formy.

Z czym podawać babeczki czekoladowe?

Muffiny czekoladowe same w sobie smakują wyśmienicie. Jednak możesz sprawić, że każdy ich kęs będzie jeszcze większą przyjemnością.

Babeczki z płynnym środkiem warto podać w towarzystwie:

  • lodów śmietankowych / waniliowych / czekoladowych
  • kleksów z bitej śmietany
  • świeżych owoców sezonowych.

Jeśli jednak stawiasz na minimalizm i prostotę, muffiny czekoladowe:

  • posyp cukrem pudrem
  • oprósz prawdziwym kakao
  • posyp cukrem czekoladowym lub zmieloną czekoladą.

Muffiny z płynnym wnętrzem z pewnością skradną twoje serce i będziesz częściej do nich wracać. Swoją miękkością i puszystością zachwycają od pierwszego do ostatniego kęsa. Wypływający środek rozpuszcza się w ustach i potęguje czekoladowy smak muffinek.

 

Zobacz więcej: https://wkuchnizwedlem.wedel.pl/przepis/czekoladowe-trufle-w-pistacjach-z-gorzkiej-lub-bialej-czekolady/

Categories

Author

Ewelina Avatar

Share & Print

No Comments

Leave a Reply