Blog

Babeczki czekoladowe z winogronami

Chocolate muffins

Czekoladowe ciasteczka kojarzą Ci się wyłącznie z takimi dodatkami jak maliny, borówki czy bakalie? Najwyższy czas to zmienić! Zamiast klasycznych przepisów sięgnij po coś zupełnie nowego. Absolutnym hitem są czekoladowe ciasteczka z winogronami! Jeszcze ich nie próbowałeś? Najwyższy czas to zmienić!

 

Wiele osób uważa, że przygotowanie czekoladowych muffinek z owocami jest trudniejsze od klasycznych przepisów. Jednak czy na pewno? Wbrew pozorom modyfikacje przepisu nie są duże. Jest to więc słodka przekąska, z którą poradzi sobie każdy – niezależnie od poziomu swoich umiejętności.

Prosty przepis na smaczne babeczki z owocami

Ciastka czekoladowe wyjdą Ci pod warunkiem, że skorzystasz ze sprawdzonego przepisu. W czym tkwi jego sekret? To dobrze skomponowane składniki. Nie warto w tym przypadku stawiać na przypadkowe produkty. Wybierając wysokiej jakości składniki, poczujesz to w smaku.

 

Składniki na babeczki czekoladowe:

  • 2 szklanki mąki pszennej,
  • 1 szklanka cukru,
  • 1 całe jajko,
  • 0,5 szklanki oleju,
  • 1 szklanka mleka,
  • 1-2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej,
  • 5-6 łyżek kakao ciemnego z Ghany E.Wedel,
  • 250-300 g świeżych winogron jasnych lub różowych.

 

Przygotowanie babeczek zacznij od umycia owoców i pozostawienia ich do osuszenia. Jeżeli winogrono jest dość duże, to możesz pokroić je na pół.

 

  • Wszystkie składniki suche połącz ze sobą w jednym naczyniu. Podobnie zrób ze składnikami mokrymi. Następnie wymieszaj jedne z drugimi i dodaj do nich owoce.
  • Na blaszce do pieczenia rozłóż papilotki. W międzyczasie ustaw piekarnik na 180°C, aby mógł się odpowiednio nagrzać. Przygotowane ciasto wlewaj powoli do papilotek – mniej więcej na wysokość 3/4 – pamiętając, że te będą rosnąć podczas pieczenia.

 

Twoje muffiny czekoladowe będą gotowe po około 20-25 minutach. Wówczas możesz wyciągnąć je z piekarnika, pozostawić do wystygnięcia i podać na stół.

 

Muffiny czekoladowe z kremem winogronowym

Lubisz wyzwania – także te kulinarne? Zamiast klasycznych babeczek, które kryją w sobie winogrona, możesz stworzyć coś absolutnie niestandardowego. Dobrym pomysłem mogą być muffiny dekorowane pysznym, winogronowym kremem.

 

Do jego wykonania będziesz potrzebować:

  • 500 g jasnych winogron (najlepiej bezpestkowych),
  • 100 g drobnego cukru,
  • 5 żółtek,
  • 1 szklankę śmietanki,
  • 2-3 łyżki żelatyny.

 

Zmiksuj dokładnie winogrono. W osobnym naczyniu utrzyj ze sobą żółtka i cukier. Podgrzej śmietankę (uważaj, aby jej nie zagotować) i wlej ją do mikstury, dokładnie mieszając. Rozpuść żelatynę w niewielkiej ilości wrzątku. Dodaj ją do przygotowanego wcześniej musu winogronowego. Ostatnim krokiem będzie wymieszanie wszystkich składników i odstawienie do zastygnięcia.

 

Babeczki czekoladowe możesz dekorować przy pomocy rękawa cukierniczego, dzięki czemu uzyskać piękne efekty. Na wierzch możesz dodatkowo ułożyć przecięte na pół winogrona i kilka listków świeżej mięty. Taka propozycja jest świetna, jeżeli organizujesz słodki stół na przyjęcie.

 

Categories

Author

Ewelina Avatar

Share & Print

No Comments

Leave a Reply