Blog

Brioszki z czekoladą

Puszyste, miękkie i baaardzo czekoladowe bułeczki, czyli francuskie brioche, w Polsce częściej nazywane po prostu brioszkami. Te wyjątkowo pyszne bułeczki to świetna śniadaniowa alternatywa, kiedy znudziły Ci się już inne słodkości. Doskonale smakują z kubkiem gorącego kakao lub kawy z pianką i to o każdej porze dnia!

 

Czas przygotowania: 60 minut + czas wyrastania ok. 90 minut

Liczba porcji: 4

Stopień trudności: Średni

*brioszki z tego przepisu powstały na bazie przepisu Sary Lewis – zmieniamy jednak kilka składników, by ich przygotowanie było jeszcze łatwiejsze.

 

Lista składników:   

  • 250 g mąki pszennej,
  • 50 g masła (przynajmniej 82%),
  • 50 ml mleka,
  • 7 g drożdży instant,
  • 2 jajka,
  • 2 łyżki cukru,
  • szczypta soli,
  • 50 g czekolady E.Wedel Lekko Gorzkiej 50%.

 

Sposób przygotowania:

  1. W przepisie używamy drożdży instant – nie trzeba wtedy przygotowywać rozczynu.
  2. Do dużej miski wsypać mąkę, szczyptę soli, cukier i drożdże.
  3. Masło zetrzeć na tarce lub posiekać nożem i dodać do suchych składników. Wymieszać wszystko rękami, rozcierając masło – tak jak wtedy, kiedy przygotowujesz kruche ciasto.
  4. Dodać jajka (możesz wcześniej ubić białka – ciasto będzie wtedy bardziej puszyste) i mleko – mleko dodawać stopniowo, tylko tyle, by ciasto je „wchłonęło”, ale nie więcej niż 50 ml.
  5. Wyrabiać ciasto przez kilka minut aż będzie zbite i elastyczne. Odstawić w ciepłe miejsce i przykryć ściereczką, by mogło wyrosnąć mniej więcej na godzinę.
  6. Oprószyć blat mąką i wyłożyć na niego ciasto. Zagniatać je rękami jeszcze przez kilka chwil, później podzielić na 6 równych części – najlepiej w kształcie prostokąta.
  7. Na każdy prostokąt położyć kawałek czekolady E.Wedel Lekko Gorzkiej 50% i zwinąć boki do środka, tak by powstały małe bułeczki.
  8. Prostokątne foremki o wymiarach 6 x 10 cm wyłożyć papierem do pieczenia lub wysmarować masłem i włożyć do nich uformowane bułeczki. Jeszcze raz odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce – przynajmniej na 30 minut.
  9. Piekarnik ustawić na termoobieg i nagrzać do 2000
  10. Brioszki posmarować rozbełtanym jajkiem i piec przez ok. 15 minut.
  11. Brioszki z czekoladą gotowe. Smacznego!

Kilka wskazówek:

  • W przepisie używamy drożdży instant, ale równie dobrze możesz użyć świeżych drożdży. Aby przygotować rozczyn z podanych składników, odejmij trochę mleka, łyżkę mąki i łyżeczkę cukru. Do ciepłego mleka dodaj mąkę i cukier oraz 25 g pokruszonych drożdży. Odstaw do wyrośnięcia na około 10-15 minut, rozczyn powinien podwoić swoją objętość. Zamiast drożdży instant dodaj do ciasta wyrośnięty rozczyn i od razu zagniataj ciasto, następnie postępuj już według przepisu.
  • Jeśli chcesz, żeby ciasto na pewno wyrosło, możesz wstawić je do piekarnika nagrzanego do 300C – pamiętaj, by uchylić drzwiczki.
  • Jeśli chcesz czekoladowych słodkości, które przygotujesz jeszcze szybciej, koniecznie wypróbuj muffinki czekoladowe. Przepis na nie jest naprawdę prosty!

 

Dodatkowo możesz przygotować także wyjątkowe pancakes czekoladowe, które sprawdzą się idealnie na śniadanie. Sprawdź!

 

 

Categories

Author

Ewelina Avatar

Share & Print

No Comments

Leave a Reply