Blog

Brownie z dereniem

Chocolate muffins

Chcesz przygotować doskonały jesienny deser? Znasz już na pamięć wszystkie przepisy na muffiny czekoladowe? Lubisz nieoczywiste połączenia i przecieranie kulinarnych szlaków? My również! Dlatego mamy dla Ciebie coś wyjątkowego – mocno czekoladowe brownie z musem z derenia. To ciasto, którego powinien spróbować każdy, bez względu na porę roku.

 

Czas przygotowania: 90 minut (+ czas na stężenie masy)

Liczba porcji: 8

Stopień trudności: Średni

 

Lista składników:

Mocno czekoladowe brownie:

  • 300 g mąki pszennej,
  • 100 g masła,
  • 100 g czekolady E.Wedel Lekko Gorzkiej 50%,
  • 100 g czekolady E.Wedel Klasycznej Mlecznej,
  • 40 g cukru,
  • 200 ml mleka,
  • 30 g Kakao ciemnego z Ghany E.Wedel.

 

Mus z derenia:

  • 300 g puree z derenia,
  • 50 g cukru pudru,
  • 300 ml śmietanki kremówki 30 lub 36%,
  • 10 g żelatyny.

 

Sposób przygotowania:

  1. Obydwie czekolady rozpuść w kąpieli wodnej razem z pokrojonym w kostkę masłem, a następnie odstaw do wystudzenia.
  2. Piekarnik z termoobiegiem nagrzej do 180 stopni (lub 170 stopni góra-dół).
  3. Do wystudzonej czekolady z masłem dodaj mleko i jajka (najlepiej w temperaturze pokojowej), cukier oraz kakao – dokładnie mieszaj do połączenia składników.
  4. Na koniec partiami dodawaj mąkę, cały czas mieszając. Masa zrobi się bardzo gęsta, więc możesz użyć miksera.
  5. Okrągłą formę o średnicy 24 cm wyłóż papierem do pieczenia i przełóż do niej masę, dociskając ją delikatnie do spodu formy.
  6. Formę z masą włóż do piekarnika i piecz przez 15 minut.
  7. Zmniejsz temperaturę do 150 stopni i piecz kolejne 10 minut. Wyjmij ciasto z piekarnika i zostaw do przestygnięcia.
  8. W czasie, gdy ciasto stygnie, przygotuj mus z derenia. Żelatynę namocz najpierw w kilku łyżeczkach zimnej wody, tak by spęczniała, a następnie rozpuść ją w misce z gorącą wodą.
  9. Do płynnej żelatyny dodaj trochę puree z derenia, a następnie w dużej misce połącz: przygotowaną mieszankę z żelatyną, resztę puree i cukier puder.
  10. Śmietankę ubij mikserem i dodaj do reszty składników, delikatnie mieszając wszystko łyżką lub szpatułką.
  11. Gotowy mus nałóż na wystudzone brownie i włóż do lodówki na kilka godzin (najlepiej na całą noc).

Jak przygotować puree z derenia?

Owoce derenia w smaku są delikatnie kwaskowe, a nawet cierpkie, rosną na niewielkim drzewie i chociaż są doskonałe do przygotowywania domowych przetworów, wciąż nie są jeszcze zbyt popularne. Dlatego też trudno dostać w sklepach gotowy produkt – np. puree z derenia. Na szczęście wystarczy zaledwie kilka minut, żeby przygotować je samemu! To naprawdę proste!

 

Dereń najlepiej zbierać późną jesienią, wtedy owoce są najbardziej dojrzałe i najlepiej smakują. Możesz kupić je na targu lub u zaprzyjaźnionych sadowników. Do przygotowania puree wystarczy 500 g owoców derenia i ok. 100 ml wody. Podgrzej je razem na małym ogniu, tak żeby owoce zmiękły. Przetrzyj wszystko przez sitko i… gotowe!

PS. Mus z derenia świetnie smakuje też w połączeniu z ciastkami czekoladowymi!

Categories

Author

Ewelina Avatar

Share & Print

No Comments

Leave a Reply