Blog

Ciastka czekoladowe z rabarbarem

Ciasto czekoladowe z truskawkami

Placek rabarbarowy to klasyka, którą większość osób z pewnością kojarzy z dzieciństwem. Takie ciasto często lądowało na stole podczas wakacji, gdyż jest proste, szybkie i orzeźwiające w smaku. Postanowiliśmy połączyć tradycję z nowoczesnością, czego efektem jest przepis na ciastka czekoladowe z rabarbarem serwowane w formie babeczek. Zobacz, jakie to proste!

 

Trudno sobie wyobrazić spędzenie większości dnia w kuchni podczas letnich upałów. Jest to jednak sezon na świeże owoce, których brakuje przez resztę miesięcy w roku. Nasza propozycja ciastek czekoladowych z rabarbarem idealnie nadaje się na wakacyjny, delikatny deser. Przygotujesz go w kilka minut, wykorzystując do tego tylko podstawowe składniki. Sprawdź!

Ciastka czekoladowe z rabarbarem – jak przygotować?

Słodkie wypieki z sezonowymi owocami są niezastąpione w każdej sytuacji. Sprawdzą się jako dodatek do popołudniowej kawy lub poczęstunek dla gości, nawet tych niezapowiedzianych. Babeczki czekoladowe z rabarbarem przygotujesz bowiem błyskawicznie i bez konieczności używania gotowego ciasta w proszku. Nie potrzebujesz też specjalnych sprzętów, gdyż wystarczy Ci tylko tradycyjny piekarnik. Czego będziesz potrzebował?

Składniki:

  • 220 ml mleka,
  • 2 jajka,
  • 250 g mąki tortowej,
  • 120 g masła,
  • 10 g proszku do pieczenia,
  • 120 g cukru wanilinowego,
  • 180 g czekolady Gorzkiej Klasycznej 64% E.Wedel,
  • 300 g świeżego rabarbaru.

 

Przepis możesz lekko zmodyfikować i zamiast gorzkiej, wykorzystać białą czekoladę E. Wedel. Możesz także użyć Mlecznej Klasycznej E.Wedel lub innej, która będzie Ci pasowała, dlatego w tym przypadku masz sporą dowolność. Muffiny czekoladowe z rabarbarem będą też świetnie smakować, jeżeli do ich wypieku wykorzystasz czekoladę mleczną o smaku brownie E.Wedel. Nada ona intensywnego smaku, który świetnie skomponuje się z kwaśnym rabarbarem.

 

Sposób przygotowania:

  1. W misce wymieszaj proszek do pieczenia, cukier wanilinowy i mąkę tortową.
  2. Do rondelka przełóż masło i pokruszone 180 g czekolady. Postaw na małym ogniu aż składniki się rozpuszczą i powstanie jednolita masa.
  3. Po zdjęciu z palnika poczekaj aż mieszanka lekko wystygnie. W tym czasie nastaw piekarnik na 180°C, tryb grzania góra-dół i przygotuj foremki na muffiny.
  4. Do czekoladowej masy dodaj jajka i mleko, dokładnie wszystko mieszając.
  5. Dodaj suche składniki i jeszcze raz wszystkie porządnie wymieszaj, aby powstało ciasto o jednolitej konsystencji. Tak przygotowaną mieszankę uzupełnij pokrojonym w niewielkie kostki rabarbarem.
  6. Przełóż ciasto do foremek i wstaw do nagrzanego piekarnika na ok. 20 min.

 

Po wyjęciu babeczek odstaw je do ostygnięcia. Po przestudzeniu ciastka czekoladowe z rabarbarem są gotowe do podania.

Ciastka czekoladowe z rabarbarem – dodatki

Babeczki możesz serwować samodzielnie lub dodatkowo je udekorować, jeżeli zależy Ci na efekcie estetycznym. Sprawdzi się do tego cukier puder lub polewa przygotowana z rozpuszczonej czekolady. Świetnym pomysłem będzie również użycie bitej śmietany i przyprószenie jej kakao lub startą tabliczką.

Categories

Author

Ewelina Avatar

Share & Print

No Comments

Leave a Reply