Blog

Ciastka imbirowe z czekoladą w trzech smakach

Jeśli szukasz idealnego sposobu na ciekawy deser, który będzie stanowił alternatywę dla tradycyjnych ciast czy babeczek czekoladowych, to przepis na wyjątkowe ciastka imbirowe w trzech smakach z pewnością jest dla Ciebie. Wyobraź sobie połączenie trzech czekolad w jednym deserze! To prawdziwa uczta dla podniebienia. Co będzie Ci potrzebne?

 

Czas przygotowania: 45 minut

Liczba porcji: 10

Stopień trudności: Łatwy
* z przepisu wychodzi ok. 20-25 ciastek.

 

Lista składników:   

  • 400 g mąki pszennej,
  • 300 g miękkiego masła,
  • 120 g cukru,
  • 10 żółtek (białka możesz wykorzystać do przygotowania pysznej bezy Pawlova!),
  • 20 g imbiru (może być starty lub gotowy w formie przyprawy),
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 40 g czekolady E.Wedel Lekko Gorzkiej 50%,
  • 40 g czekolady E.Wedel Klasycznej Mlecznej,
  • 40 g czekolady E. Wedel Białej.

 

Sposób przygotowania:

  1. Pamiętaj, że wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową, żeby w ciasteczkach nie pojawił się zakalec.
  2. W misie miksera ubij na puszystą masę cukier i masło. Stopniowo dodawaj po jednym żółtku, nieustannie mieszając na najwyższych obrotach, tak by masa cały czas była puszysta i gładka.
  3. Zmniejsz obroty miksera. Do mieszanki jajecznej dodaj starty lub sproszkowany imbir, partiami przesiewaj mąkę i proszek do pieczenia. Wszystko wymieszaj do całkowitego połączenia składników. Teraz mikser nie będzie Ci już potrzebny.
  4. Do gotowej masy wsyp poszatkowaną na grube kawałki czekoladę E.Wedel Lekko Gorzką 50%, czekoladę E.Wedel Klasyczną Mleczną i czekoladę E.Wedel Białą i wmieszaj je w ciasto drewnianą łyżką lub silikonową szpatułką.
  5. Szeroką blaszkę wyłóż papierem do pieczenia. Z ciasta formuj wilgotnymi dłońmi kulki wielkości orzecha włoskiego i układaj je na blaszce. Zachowuj między nimi ok. 2-3 cm odległości, bo w czasie pieczenia ciastka będą rosły. Każdą kulkę możesz delikatnie spłaszczyć, ale nie za mocno, by ciasto nie przykleiło się do papieru.
  6. Piekarnik rozgrzej do temperatury 1800C, ustawiając opcję góra-dół, bez termoobiegu.
  7. Ciasteczka powinny piec się około 30 minut, do czasu, aż się zarumienią.
  8. Zanim wyciągniesz je z piekarnika, pozwól im poleżeć w nim jeszcze przez kilka minut. Później możesz wystudzić ciasteczka na kratce.
  9. Twoje imbirowe ciasteczka z potrójną czekoladą są już gotowe. Pyszne, prawda?

Skąd pomysł na potrójnie czekoladowe imbirowe ciasteczka?

Okres zimowy to nie tylko święta, ale czas, w którym można (a nawet trzeba!) umilać sobie dni domowymi słodkościami. Jednak nie zawsze pojawia się ochota na spędzanie w kuchni dużo czasu. Dlatego powstały szybkie imbirowe ciasteczka, które smakują wyśmienicie, są naprawdę mocno czekoladowe i doskonale pasują zarówno do relaksu z książką, jak i na rodzinne spotkanie, czy wieczór u przyjaciół. Zawsze przygotowuję większą porcję i trzymam kilka zamkniętych w pudełeczku dla niespodziewanych gości. Musisz spróbować!

 

Możesz także przygotować wyjątkowy tort czekoladowy z wiśniami lub puszysty mus czekoladowy, które skutecznie zapewnią Ci niepowtarzalną dawkę słodkości. Przekonaj się!

 

 

Categories

Author

Ewelina Avatar

Share & Print

No Comments

Leave a Reply