Blog

Ciastka karmelowe

Uwielbiasz domowe słodycze, które można przygotować samodzielnie? To dobry wybór, ponieważ są one zwykle zdecydowanie smaczniejsze. W takim przypadku wiesz, co jesz. Z pewnością przypadną Ci do gustu ciasteczka karmelowe. Koniecznie poznaj przepis, który zawsze się udaje!

 

Zwykle w Twoim domu rządzą muffinki czekoladowe? Przepis na nie znasz praktycznie na pamięć? Czas na coś nowego w kuchni! Ciastka karmelowe możesz wykorzystać nie tylko jako przekąskę po obiedzie. Możesz zapakować je np. do pracy i podjadać w przerwie do kawy.

 

Co jest potrzebne do przygotowania ciastek karmelowych?

Żeby przygotować pyszne ciasteczka karmelowe, potrzebujesz tak naprawdę trzech rzeczy. Zalicza się do nich: dobry przepis, wysokiej jakości składniki, a także własne chęci. Jeżeli je zgromadzisz, to możesz być pewny, że wszystko wyjdzie Ci idealnie. Przepis znajdziesz poniżej. Chęci na pyszną przekąskę są zawsze w gotowości. Wystarczy tylko zgromadzić odpowiednie produkty i do dzieła!

 

Składniki na ciastka:

  • 170 g mąki przesianej przez sitko,
  • 170 g drobnego cukru,
  • 150 g masła,
  • 30 g kakao ciemnego z Ghany E.Wedel,
  • 1 tabliczka czekolady białej karmelowej E.Wedel,
  • 1 tabliczka czekolady gorzkiej klasycznej 64% E.Wedel,
  • 1 jajko,
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej.

 

Jak przygotować ciastka karmelowe?

Przygotowanie pysznych karmelowych ciastek zacznij od połączenia masła z cukrem. Najlepiej, jeżeli wykorzystasz do tego ceramiczną misę, wówczas pójdzie Ci znacznie sprawniej. Składniki te musisz bardzo dokładnie ze sobą utrzeć. W oddzielnym naczyniu połącz ze sobą mąkę, sodę oczyszczoną i kakao. Następnie wsyp je do masła z cukrem i dodaj do nich jajko. Wszystko wymieszaj na jednolitą masę.

 

Obydwa rodzaje czekolady połam na kostki, a następnie posiekaj na średniej wielkości kawałki. Dodaj je do przygotowanej wcześniej masy na ciastka i ponownie wszystko ze sobą dokładnie wymieszaj.

 

Prostokątną blaszkę wyłóż papierem do pieczenia. W międzyczasie ustaw piekarnik na 180°C z termoobiegiem – to ważne. Za pomocą dużej łyżki nakładaj masę na blaszkę, formując okrągły kształt ciastek. Pamiętaj o przerwach między kolejnymi porcjami masy. Dzięki temu po wyrośnięciu każde ciasto będzie miało dostatecznie dużo miejsca. Jeżeli zapełnisz całą blaszkę, to wstaw ją do rozgrzanego piecyka na ok. 15-20 minut. Po wyjęciu i wystudzeniu karmelowe ciastka nadają się do zjedzenia. Możesz podać je po prostu na talerzu lub np. zaserwować z pysznymi lodami, jako dodatek do nich.

 

Karmelowe ciastka z dodatkiem owoców

Uwielbiasz karmelowe ciastka, ale chciałbyś od czasu do czasu nieco zmienić ich smak i sprawić, aby był jeszcze bardziej wyrazisty? Dobrym pomysłem może okazać się dodanie do nich owoców – świeżych lub suszonych. Te doskonale sprawdzają się przy wssystkich słodkich przekąskach. Dobrze smakują z nimi babeczki, pancakes czekoladowe i inne ciasteczka.

 

Wystarczy, że dodasz owoce na etapie przygotowania masy na ciastka. Świetnie sprawdzą się w tym przypadku truskawki, wiśnie, maliny, borówki. Pasują one do karmelowego smaku ciasteczek i idealnie go wydobywają.

Categories

Author

Ewelina Avatar

Share & Print

No Comments

Leave a Reply