Blog

Ciastka typu brownie

Masz ochotę na krótką podróż za ocean, bez kupowania biletów na samolot, a nawet wychodzenia z domu? Szybko, przyjemnie i w bardzo pyszny sposób zabiorą Cię tam niezwykłe, amerykańskie ciastka typu brownie. To kultowy deser, który od lat jest hitem zarówno w USA, jak i Europie. Jego aksamitne, delikatnie lepkie wnętrze przyciąga uwagę wszystkich czekoladoholików. Sprawdź przepis i przygotuj je samodzielnie w domu!

 

Mięciutkie, wilgotne w środku, z chrupiącą skórką na zewnątrz i z kawałkami czekolady – takie ciasto czekoladowe to prawdziwa uczta dla zmysłów. W postaci małych ciasteczek są niebezpiecznie pyszne. Spróbuj jedno, a z rozkoszą zliżesz okruchy z palców i sięgniesz po następne!

 

Jak przygotować kultowe ciastka typu brownie?

Ustaw piekarnik na 180℃. Przygotuj mikser i zadbaj także o blachę wyłożoną papierem do pieczenia.

 

SKŁADNIKI:

  • 180 g Czekolady Gorzkiej Klasycznej 64% E.Wedel,
  • 140 g masła,
  • 200 g cukru,
  • 3 jajka,
  • 160 g Kakao Ciemnego z Ghany E.Wedel,
  • 5 ml ekstraktu waniliowego.

 

WYKONANIE:

Czekolady pokrój na drobne kawałki i odłóż na później. Masło rozpuść w rondelku lub mikrofali i pozostaw do wystudzenia. Schłodzony tłuszcz wlej do dużej misy i dodaj do niego cukier. Miksuj składniki przez 3 minuty, a następnie wbij do nich jajka, a potem wlej ekstrakt waniliowy. Mieszaj składniki tak długo, aż powstanie puszysta, kremowa, ale nieco sztywna jajeczno-maślana masa. Po zamieszaniu powinien zostawać wyraźny ślad łyżki, a kryształki cukru nie powinny być wyczuwalne.

Do przygotowanego ciasta wsyp kakao i miksuj wszystko przez 3-4 minuty. Uważaj, aby nie włożyć łopatek miksera bezpośrednio do proszku, bo wtedy otuli Cię kakaowa chmura. Po tym czasie masa powinna mieć konsystencję gęstego kremu do kanapek. Na koniec wsyp kawałki czekolady i wymieszaj całość łyżką.

Gotowe ciasto umieść w lodówce na 30-60 minut. W tym czasie masa zgęstnieje i przestanie być taka lepka. Następnie nabierz odpowiednią ilość ciasta łyżką i nałóż na blachę. Nie musisz formować z niego kul. Pod wpływem temperatury masa sama się rozpłynie i przybierze kształt idealnych ciasteczek. Dlatego też pamiętaj, aby położyć ciastka w odpowiedniej odległości od siebie, aby się nie skleiły.

Piecz deser przez 12 minut. Kiedy wypiek będzie gotowy, wyjmij blachę z piekarnika i pozostaw do wystygnięcia. Po około godzinie ciastka powinny nabrać odpowiedniej konsystencji. Przechowuj je z dala od łasuchów, bo znikną szybciej niż myślisz!

 

Jak urozmaicić ciastka typu brownie?

Masz ochotę na odrobinę szaleństwa? Ciastka typu brownie nabiorą niezwykłego smaku, jeśli dodasz do jajeczno-maślanej masy 25 ml rumu. Jego wyrazisty, karmelowo-kokosowo-cytrusowy smak doskonale komponuje się z gorzką czekoladą. Razem rozkosznie pieszczą język i podniebienie, pozwalając na chwilę zapomnieć o całym świecie i skupić się wyłącznie na tym doskonałym połączeniu.

Natomiast jeśli potrzebujesz przekąski, która pozwoli Ci zaspokoić pragnienie słodyczy, to zamień 90 g Czekolady Gorzkiej Klasycznej 64% E.Wedel na 90 g Czekolady Mlecznej Klasycznej E.Wedel. To idealna porcja słodyczy, która wyśmienicie rozpływa się w ustach i najlepszy sposób na to, żeby zrelaksować się po ciężkim dniu.

 

Ciastka typu brownie to deser, który zawsze wychodzi. Zadbaj o wysokiej jakości składniki, a z pewnością efekt przekroczy Twoje najśmielsze oczekiwania!

Categories

Author

Ewelina Avatar

Share & Print

No Comments

Leave a Reply