Blog

Ciasto czekoladowe z arbuzem

Ciasto czekoladowe sprawdza się w każdej sytuacji. Tego typu ponadczasowe wypieki nie tylko zachwycają swoimi walorami smakowymi, ale także są wyjątkowo łatwe do przygotowania, dlatego każdy poradzi sobie z nimi bez większego problemu, nawet osoby początkujące w kuchni.

 

Wiele osób wybiera klasyczne brownie kiedy mają zjawić się goście. Wpływa na to fakt, że przygotowuje się je niemal błyskawicznie, a co więcej, wcale nie potrzeba do tego wielu składników. To także doskonała baza dla kulinarnych eksperymentów, ponieważ ciasto czekoladowe wcale nie musi być nudne. Wystarczy, że wzbogacisz je bakaliami, dodasz sezonowe owoce lub wymyślisz zupełnie nową odsłonę np. z arbuzem.

 

Ciasto czekoladowe – podstawa do torcika arbuzowego

 

Czeka Cię ważna uroczystość domowa – urodziny, imieniny, rocznica ślubu – i musisz przygotować na tę okazję ciasto? Możesz postawić na klasyczne wypieki, które zawsze goszczą na Twoim stole. Jednak, czy nie warto zaskoczyć wszystkim czymś zupełnie nowym? Świetną propozycją może być np. torcik arbuzowy.

 

Podstawą dla niego będzie ciasto czekoladowe, do przygotowania którego będziesz potrzebować wysokiej jakości składników. Niezbędne produkty to:

  • 200 g masła,
  • 170 g cukru,
  • 120 g mąki pszennej,
  • 4 jajka,
  • 10 g cukru waniliowego,
  • łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 30 g kakao ciemnego z Ghany E.Wedel,
  • 3 tabliczki czekolady klasycznej gorzkiej 64% E.Wedel.

 

Przygotowane na bazie wymienionych produktów ciasto będzie mocno czekoladowe i delikatnie wilgotne. Wystarczy, że przełożysz je specjalnym śmietankowo – arbuzowym kremem, a następnie udekorujesz np. świeżą miętą. W ten sposób stworzysz nie tylko pyszny, ale i piękny torcik, którym z pewnością zachwycą się Twoi goście.

 

Mini torciki czekoladowo-arbuzowe

 

Szukasz pomysłu na deser idealny, który sprawdzi się w upalne dni? Możesz wybrać klasykę i ciasto czekoladowe, to będzie pyszne, ale nikogo nie zaskoczy. Jeżeli zależy Ci na czymś naprawdę wyjątkowym, to dobrym pomysłem mogą okazać się mini-torciki z arbuza, czekolady… i kilku innych produktów.

 

Niezbędne składniki:

  • 1 arbuz (najlepiej dosyć spory),
  • 1 tabliczka czekolady gorzkiej klasycznej 64% E.Wedel,
  • 200 ml śmietanki 30%,
  • 1 łyżeczka żelatyny,
  • 2 łyżki masła.

 

Arbuza umyj pod bieżącą wodą. Przekrój go na pół, a następnie wykrój z niego krążki o grubości 2-3 cm. Rozpuść żelatynę z niewielkiej ilości wrzątku i pozostaw do ostygnięcia.

 

Śmietankę ubij na sztywną masę, dodaj do niej żelatynę i powoli mieszaj aż wszystko się ze sobą połączy. Jeżeli chcesz, aby smak deseru był jeszcze bardziej orzeźwiający – dodaj do śmietanki podczas ubijania drobno posiekane listki mięty.

 

Przygotuj polewę czekoladową. W garnuszku roztop masło, a następnie wrzuć do niego połamaną w kostki czekoladę i mieszaj do momentu, kiedy się roztopi. Odstaw, aby całość delikatnie ostudzić.

 

Na tacce ułóż kilka plastrów arbuza, które będą podstawą do torcików. Następnie nałóż na nie schłodzony krem i przykryj drugim plastrem owocu. Tak przygotowany torcik polej czekoladą. Kiedy powtórzysz czynność ze wszystkimi mini-torcikami, wstaw je do lodówki na przynajmniej 30 minut, aby dobrze się schłodziły.

 

A potem już ciesz się smacznym deserem!

Categories

Author

Ewelina Avatar

Share & Print

No Comments

Leave a Reply