Blog

Ciasto dyniowo-czekoladowe – nietypowy pomysł na Twoje potrzeby!

Uwielbiasz czekoladowe wypieki? W takim razie musisz poznać przepis na ciasto dyniowo-czekoladowe. To idealne połączenie smakuje niesamowicie, a sam placek jest cudownie wilgotny i aromatyczny. Poznaj nietypowy pomysł na słodkość, którą pokochasz od pierwszego spróbowania.

Dynia w cieście?! – czemu nie!

Dynia, podobnie jak marchewka, jest warzywem, które można podawać na słodko. Szczególnie dobrze smakuje w ciastach czekoladowych. Bardzo ważne w tym przepisie są przyprawy korzenne. To one nadają wypiekowi wyjątkowy aromat.

Samo ciasto jest bardzo wilgotne i mocno czekoladowe. Wraz z przepisem na ciasteczka czekoladowe z dodatkiem słonecznika może stanowić świetną propozycję na desery, którą łączą w sobie słodkość czekolady z ciekawymi dodatkami.

Składniki na ciasto dyniowo-czekoladowe

Do przygotowania ciasta potrzebne są następujące składniki:

  • 170 g miękkiego masła,
  • 170 g brązowego cukru,
  • 3 średnie jajka,
  • 200 g mąki pszennej typ 450,
  • 50 g kakao ciemnego z Ghany E.Wedel,
  • 140 ml maślanki,
  • łyżeczka sody oczyszczonej,
  • 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia.

Na purée z dyni potrzebujesz:

  • 200 g dyni (najlepiej odmiany hokkaido),
  • 50 ml wody,
  • 1 ½ łyżeczki cynamonu,
  • ¼ łyżeczki sproszkowanego imbiru,
  • ¼ łyżeczki mielonych goździków.

Dodatkowo potrzebne są produkty do przygotowania kremowej masy i dekoracji na wierzch ciasta:

  • 120 g miękkiego masła,
  • 150 g cukru pudru,
  • 400 g serka śmietankowego,
  • Posiekane orzechy np. włoskie, pekan lub laskowe.

Przygotowanie ciasta dyniowo-czekoladowego

Zacznij od przyrządzenia purée z dyni.

  1. Dynię umyj (jeśli wybierzesz odmianę hokkaido, nie musisz jej obierać) i pokrój na małe kawałki.
  2. Do średniej wielkości garnka wlej na spód zimną wodę. Wrzuć pokrojoną dynię, przykryj i gotuj do miękkości.
  3. Ugotowaną dynię odcedź i zmiksuj. Mus powinien być dość jędrny.
  4. Do przygotowanego purée dodaj przyprawy: cynamon, imbir i goździki. Wymieszaj i pozostaw do wystygnięcia.

Kiedy mus z dyni jest gotowy, możesz przejść do przygotowywania ciasta.

  1. Rozgrzej piekarnik do 175˚C, grzanie góra-dół.
  2. Niewielką formę do pieczenia (ok. 20×30 cm) wyłóż papierem do pieczenia lub lekko natłuść masłem.
  3. Miękkie masło utrzyj z cukrem.
  4. Pod koniec ucierania dodawaj po jednym jajku.
  5. W osobnej misce wymieszaj wszystkie suche składniki na ciasto (mąkę, kakao, proszek i sodę).
  6. Teraz musisz połączyć maślankę oraz wymieszane sypkie produkty z jajeczno-maślaną bazą.
  7. Mieszaj energicznie, ale nie za długo, na przemian dodawaj suche składniki i maślankę.
  8. Na koniec dodaj przygotowane wcześniej purée z dyni.
  9. Ciasto wylej na blachę, wygładź jego powierzchnię i piecz przez 35-40 minut (do tzw. suchego patyczka)
  10. W międzyczasie ubij miękkie masło na puszystą masę.
  11. Przesiej do niej cukier puder i wymieszaj. Dodaj również kremowy serek śmietankowy.
  12. Gotowy krem wstaw do lodówki na około 20 minut.
  13. Na schłodzone ciasto dyniowo-czekoladowe rozsmaruj krem.
  14. Udekoruj wypiek posiekanymi orzechami.
  15. Wstaw do lodówki na godzinę.

Gotowe ciasto warto przechowywać w chłodnym miejscu, by krem trzymał swoją konsystencję.

 

Categories

Author

Ewelina Avatar

Share & Print

No Comments

Leave a Reply