Blog

Ciasto z różowym akcentem, czyli brownie z buraka.

ciasto czekoladowe z serem

W Polsce burak występuje najczęściej w formie znanego wszystkim czerwonego barszczu, soku
czy ćwikły. A co z ciastami? Burak to warzywo bogate w witaminy z grupy B, żelazo, wapń czy potas. Podobnie jak czekolada, burak w kuchni występuje w tak różnorodnych formach, że każdy znajdzie sposób, aby wzbogacić swoją dietę o to różowe warzywo.

 

Znane są różne czekoladowe ciasta takie jak babka, biszkopt, sernik czy blok czekoladowy. Przepis na brownie z buraka może jednak zaskoczyć. Warzywo to doskonale nadaje się do czekoladowych ciast. Dlaczego? Przekonaj się sam!

Jak przygotować brownie z buraka?

Wbrew pozorom nie jest to trudne zadanie, burak sprawi, że brownie będzie bardzo wilgotne, więc przepis ten nie może się nie udać. Od czego zacząć? Od przygotowania składników.

Składniki na ciasto:

 

  • 3 duże jajka
  • 150 g drobnego cukru (możesz też użyć cukru brązowego)
  • 150 g mąki pszennej (możesz zastąpić ją mąką razową)
  • 200 g masła
  • 250g ugotowanych buraków
  • Tabliczka gorzkiej czekolady klasycznej 64% E. Wedel
  • Łyżeczka proszku do pieczenia
  • Szczypta soli
  • Łyżeczka cynamonu (opcjonalnie)

 

Sposób przygotowania ciasta:

  1. Ugotowane buraki obierz na tarce o najmniejszych oczkach lub zblenduj
  2. Masło umieść w niewielkim garnku i roztop na niedużym ogniu. Następnie zdejmij z palnika
    i dodaj czekoladę (posiekaną lub startą na tarce o dużych oczkach). Odczekaj 2 minuty, następnie wymieszaj masło z czekoladą do uzyskania gładkiego, aksamitnego sosu.
    Odstaw do wystygnięcia.
  3. W osobnym naczyniu utrzyj cukier z jajkami za pomocą kuchennej rózgi lub widelca.
    Dolej przygotowany wcześniej sos czekoladowy (pamiętaj, że nie może być gorący). Ponownie wymieszaj delikatnie rózgą kuchenną do połączenia składników.
  4. Wymieszaj ze sobą wszystkie suche składniki: przesianą mąkę, proszek do pieczenia, sól, cynamon i dodaj do czekoladowej masy, ponownie wymieszaj do połączenia składników.
  5. Na koniec dodaj starte buraki i delikatnie połącz z pozostałymi składnikami.
  6. Kwadratową formę o wymiarach 20×20 cm wyłóż papierem do pieczenia następnie przelej
    do niej ciasto na brownie.
  7. Piecz w temperaturze 170°C przez 20 – 30 min*

*Ważne: Brownie to ciasto wilgotne, dlatego w czasie pieczenia kontroluj jego konsystencję.
Zbyt długie pieczenie sprawi, że ciasto wyjdzie bardzo suche. Sprawdzaj patyczkiem, czy brownie jest już gotowe – na patyczku nie może być śladów surowego ciasta, może on być jednak mokry i oblepiony.

Ciasto podawać można na ciepło na przykład z lodami lub na zimno. Jeśli chcesz urozmaicić swój wypiek posyp brownie orzechami, wiórkami kokosowymi lub polej polewą czekoladową.

Składniki na polewę:

  • 150 ml śmietanki 30%
  • 100 g czekolady mlecznej E. Wedel

Przygotowanie polewy:

Śmietankę wraz z połamaną czekoladą umieść w niewielkim garnku i rozpuść w kąpieli wodnej.
Podgrzewaj do momentu uzyskania gładkiej konsystencji i całkowitego roztopienia czekolady.
Następnie polej ciasto polewą i odczekaj aż zastygnie. Gotowe!

Ciasto przechowuj w temperaturze pokojowej, aby pozostawało wilgotne przykryj je lnianą ściereczką. Smacznego!

Categories

Author

Ewelina Avatar

Share & Print

No Comments

Leave a Reply