Blog

Czekoladowa wersja popularnego śniadania — zacznij dzień na słodko!

owsianka z czekoladą

Są dania, które przez pewien czas owiane były nienajlepszą sławą. Tradycyjne owsianki, kiedyś dziecięca zmora, dzisiaj za sprawą licznych modyfikacji stały się ulubionym śniadaniem Polaków. Zwłaszcza te, serwowane z czekoladą, mają szansę na stałe zagościć w menu Twojej rodziny. Jak je przyrządzić? Okazuje się, że pomysłów na wartościowy posiłek jest naprawdę sporo. Przedstawiamy kilka z nich.

Słodkie rozpoczęcie poranka to dobry pomysł na rozbudzenie się po nocy i nabranie energii na rozpoczęcie kolejnego dnia nauki czy pracy. Nawet, jeśli w planach masz tylko relaks, postaw na śniadanie, które zaspokoi głód na dłużej. Dobrym pomysłem będzie na pewno owsianka z czekoladą.

4 przepisy na czekoladową owsiankę

Owsianka to kolejne szybkie i bardzo proste danie. Dlatego wystarczy Ci 15 minut o poranku, aby przyrządzić wartościowy posiłek składający się ze zbóż, węglowodanów, białka. Polecamy te cztery pomysły na owsiankę z czekoladą i z innymi dodatkami:

  • owsianka fit — dietetyczna wersja lubianego posiłku to propozycja dla lubiących odżywiać się zdrowo i niskokalorycznie. Klasyczne płatki zastąp pełnoziarnistymi, cukier zamień na cynamon i miód, a całość podawaj ozdobioną świeżymi owocami lub orzechami.
  • wegańska owsianka z owocami — dodana do gotujących się płatków czekolada gorzka roztopi się w garnku i nada daniu wyjątkowego aromatu, pięknego brązowego koloru oraz gładkości. Udekorowana świeżymi owocami — malinami, bananem, winogronami stanie się ulubionym porannym posiłkiem,
  • klasyczna owsianka z posypką — owsianka nabierze aromatu, gdy podczas gotowania doprawisz ją cynamonem i startą czekoladą. Gotowe, jeszcze ciepłe danie posyp gorzkim kakao,
  • pieczona owsianka — wersję gotowaną zna chyba każdy, jednak nie wszyscy mieli okazję spróbować owsianki… pieczonej. To absolutny hit wśród śniadań. Wystarczy, że w misce wymieszasz płatki z gorzkim kakao, mlekiem, jajkiem masłem orzechowym i serem twarogowym. Taką masę zapiecz w naczyniu żaroodpornym. Po około 20 minutach wyjmij z pieca, chwilę przestudź i pokrój na kawałki. Serwuj ze świeżymi owocami.

Dzięki takim pomysłom przyrządzania owsianki z czekoladą, każdy, kto do tej pory był sceptyczny wobec tego dania, na pewno je pokocha. Ważne, aby do codziennego menu nie wkradła się rutyna, a zdrowe nawyki stały się mottem przyrządzania wszystkich potraw.

Owsianka nie tylko na śniadanie

Owsianka, zwłaszcza ta czekoladowa, to danie, które wybornie smakuje na ciepło. Jednak jego walorami będziesz mógł cieszyć się również na zimno, stąd danie z powodzeniem możesz przygotować rano i zjeść później w pracy. Taki zdrowy lunch doda Ci sił do końca dnia, rozjaśni umysł i zaspokoi apetyt. Jeżeli chcesz, aby owsianka z czekoladą była pełnowartościowa, oprócz czekolady dodaj do niej:

  • orzechy (włoskie, laskowe, nerkowce, migdały),
  • bakalie (rodzynki, daktyle),
  • suszone lub świeże owoce,
  • ziarna (dyni, słonecznika, siemię lniane).

Ważne, dla smaku i wartości odżywczych dania będą również same płatki owsiane. Możesz wybrać klasyczne górskie, błyskawiczne, które wystarczy zalać wodą, mlekiem lub sokiem lub pełnoziarniste.

Categories

Author

Ewelina Avatar

Share & Print

No Comments

Leave a Reply