Blog

Czekoladowe pancakes polane syropem klonowym – smak, który zachwyca innością

Pankejki to drobne, okrągłe, puszyste placki, które uwielbiamy jeść na słodko jako śniadanie czy podwieczorek. Mogą być jednak także nietypowym deserem, zwłaszcza jeśli do ich przygotowania użyjemy czekolady i kakao, które zamienią zwykłe pankejki w czekoladowe cudo. Obowiązkowo z syropem klonowym!

 

Podstawowe składniki na pancakes czekoladowe

 

Dziś przedstawiamy Wam przepis, który sprawi, że pancakes staną się jeszcze bardziej niezwykłe i uwielbiane. My ten przepis jednak nieco zmodyfikujemy, by nadać mu czegoś dodatkowego – czekoladowego sznytu. A skoro już mowa o czekoladzie, to z pewnością trzeba pamiętać o jakości – czekolada musi pochodzić z dobrych plantacji, które są selekcjonowane, sprawdzane i prowadzone pod znakiem fair trade.

Czego potrzebujesz na pancakes czekoladowe?

  1. Ciasto naleśnikowe:
  • mąka pszenna – 150 g;
  • proszek do pieczenia – 3,5 łyżeczki;
  • sól – 1/2 łyżeczki;
  • cukier – 1 łyżka;
  • mleko 3,2% – 300 ml;
  • jajko – 1 szt.;
  • masło – 3 łyżki;
  • borówki amerykańskie – 70 g;
  • kakao ciemne z Ghany E.Wedel – 50 g.
  1. Dodatki:
  • masło;
  • syrop klonowy;
  • borówki amerykańskie.

 

Przepis na pancakes czekoladowe z małym udoskonaleniem

 

Nie ma tak doskonałego przepisu, żeby nie można go było zmienić na jeszcze lepszy, dopasowany do naszych potrzeb. Jeśli tu, w przepisie na pancakes czekoladowe, będziesz chciał coś zmodyfikować, spokojnie, nie obrazimy się. Czego potrzeba w kuchni? Trochę miejsca, patelni, miski, trzepaczki, łopatki do przewracania… Same podstawowe akcesoria. Co robimy najpierw?

 

Łączymy składniki suche

 

A więc klasycznie zaczniemy od wybrania miski i wrzucenia do niej mąki, kakao, proszku do pieczenia, soli oraz cukru. Całość najpierw mieszamy szpatułką, a potem łączymy łyżką lub mikserem na wolnych obrotach. Ma powstać doskonale wymieszana, sypka substancja, która zabarwi się na kakaowo.

 

Łączenie z mokrymi składnikami

 

W tym kroku suche składniki dokładnie mieszamy wraz z mlekiem. Tworzącą się masę łączymy z trzema łyżkami rozpuszczonego masła. Teraz dodajemy do tego jajko i zaczynamy ubijać, aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Do przygotowywanego ciasta na pankejki wsypujemy borówki. Teraz delikatnie mieszamy. W ten sposób mamy doskonałą masę na pancakes czekoladowe.

 

Smażenie pancakes czekoladowych

 

Dalej przechodzimy już do wykorzystania ciasta do smażenia. Na średni ogień stawiamy zatem patelnię, najlepiej patelnię do naleśników. Powierzchnię jej smarujemy masłem i zaczynamy nalewać drobne porcje ciasta. Pamiętajmy, że pancakes mają być zgrabne, nie większe niż średnica talerzyka deserowego. Po chwili , gdy tylko pojawią się na nich pęcherzyki powietrza, przewracamy je na drugą stronę. Na złocisty kolor smażymy z obu stron i powtarzamy czynność do skończenia się ciasta.

 

Czas na przybranie

 

Pancakes podajemy z małą kosteczką masła, syropem klonowym, sosem czekoladowym, borówkami i wieloma innymi dodatkami, które wpadną nam w oko. Wybór należy do naszych żołądków.

 

Pankejki mogą być przygotowywane na różne sposoby. Wystarczy trochę inwencji, nieco pomysłowości i powstaje danie niezwykłe, a wcale niewymagające tak skomplikowanego przygotowania. Także nie pozostaje nam nic innego, niż życzyć Wam smacznego i miłego eksperymentowania!

 

 

Categories

Author

Ewelina Avatar

Share & Print

No Comments

Leave a Reply