Blog

Czekoladowo-piernikowa „wuzetka” – jak ją wykonać?

„Wuzetka” to znane ciasto sprzed lat. Klasyka cukiernictwa polskiego w PRL-u. To ciastko, którym od lat pięćdziesiątych zachwycano się w całym kraju, ma swój rodowód w Warszawie. Dziś drobne zmiany w przepisie dają możliwość zrobienia jej na nowo, tym razem ze świątecznym, piernikowym posmakiem.

 

Historia słynnej WZ-ki

 

Do dziś historycy i varsavianiści spierają się, skąd pochodzi nazwa tego popularnego ciastka, które narodziło się na przełomie lat czterdziestych i pięćdziesiątych XX wieku. PRL potrzebował ikon i z pewnością ciastko to stało się jedną z nich.

 

Pierwsza z teorii mówi, że „wuzetka” jest ciastkiem z nazwą nadaną na cześć słynnej trasy W-Z, czyli trasy Wschód-Zachód, pierwszej ważnej inwestycji drogowej w powojennej Warszawie. Jedna z cukierni miała się bowiem mieści w sąsiedztwie owej trasy i to tam miała nastąpić jej oficjalna premiera. Druga z teorii z kolei wspomina „wuzetkę”, jako wyraz powstały od skrótowca WZC lub WZK, czyli odpowiednio Wypiek Z Czekoladą oraz Wypiek Z Kremem.

 

Podstawowe składniki na piernik czekoladowy – wuzetkę

 

Dziś przepisów na „wuzetkę” jest wiele, a ona sama zajmuje poczesne miejsce w wielu cukierniach i kawiarniach. Nasz przepis to piernik czekoladowy w stylu „wuzetki”. Oto lista składników:

  1. Biszkopt czekoladowy/piernikowy
  • jajka – 6 sztuk;
  • cukier – 180 g;
  • mąka pszenna – 165 g;
  • mąka ziemniaczana – 30 g;
  • kakao ciemne z Ghany E.Wedel – 50 g lub 1 przyprawa piernikowa;
  • masło – 90 g;
  • proszek do pieczenia – 1½ łyżeczki;
  • rum (opcjonalnie) – 5 łyżek.
  1. Polewa czekoladowa
  • czekolada lekko gorzka 50% E.Wedel – 200 g;
  • śmietanka 30% – 100 ml;
  • masło – 100 g.
  1. Krem śmietanowy
  • śmietanka 30% – 700 ml;
  • cukier puder – 150 g;
  • żelatyna – 8 g;
  • woda do namoczenia żelatyny – 40 ml;
  • rum – 5 łyżek.

 

Piernik czekoladowy „wuzetka” – jak przygotować?

 

Na początku trzeba zająć się masą. Białka oddziel od żółtek i ubij je z cukrem na puszystą masę. Teraz do osobnej miski przesiej mąkę i kakao (możesz tu dodać np. przyprawę piernikową czy inne dodatki). Dodaj do niej mąkę ziemniaczaną oraz proszek do pieczenia. Wymieszaj suche składniki i zajmij się mokrymi. W tym celu żółtka dodaj do ubitych białek i wymieszaj. Następnie do masy dodaj suche składniki oraz rozpuszczone i ostudzone masło.

 

Wszystko wymieszaj delikatnie za pomocą rózgi czy szpatułki. Już na koniec dodaj rumu (jeśli chcesz uniknąć alkoholu – dodaj wodę). Do wysmarowanej masłem i oprószonej bułką tartą lub mąką formy teraz wlej masę. Włóż ją do piekarnika rozgrzanego do temperatury 170 stopni Celsjusza, jeśli masz termoobieg, lub 180 stopni bez termoobiegu. Piecz przez około 40 minut. Gotowe ciasto ostudź przed podaniem.

 

Czas na polewę i krem

 

Piernik czekoladowy musi mieć doskonałą polewę. Jak ją przygotować? Wystarczy, że rozpuścisz śmietankę w rondlu i dodasz do niej czekolady. Może być połamana lub pokruszona, ale z pewnością musi być doskonałej jakości. Czekolady od razu nie mieszaj i stopniowo pozwól jej się rozpuścić. Po jakimś czasie zacznij mieszać energicznie i zmniejsz siłę podgrzewania rondla. Teraz poczekaj chwilę poza kuchenką i oblej ciastko.

 

            Jak smakuje Wam nowa „wuzetka” w starym stylu?

 

 

Categories

Author

Ewelina Avatar

Share & Print

No Comments

Leave a Reply