Blog

Czekoladowy Eton Mess

Lekki i łatwy deser z bezami, truskawkami i śmietanką: taki właśnie jest tradycyjny Eton Mess. Jednak tym razem poznasz odmienioną wersję tej słodkości. Zwykłe bezy zastąpiono w nim czekoladowymi, a dodatek gęstej czekolady podkreśla intensywny smak tego słodkiego „bałaganu”.

Czym jest Eton Mess?

Eton Mess to brytyjski deser, który tradycyjnie serwuje się 24 czerwca podczas corocznego meczu krykieta Eton kontra Harrow. Wokół klasycznego przepisu na Eton Mess krąży wiele legend. Przyjęto, że jego podstawowa wersja składa się z truskawek, śmietanki i bez. Tymczasem oryginalny przepis zawierał banany, a czasem nawet lody.

 

Nie jest do końca jasne, dlaczego deser nazywa się „bałagan” (ang. mess). Istnieje kilka teorii. Jedna z nich mówi o zniszczeniu przez labradora bezy Pavlova, z której powstał niezły bałagan. Historia jest ciekawa, ale „bałagan” odnosi się raczej do zmieszanych składników deseru.

Jakie składniki są potrzebne na czekoladowy Eton Mess?

W czekoladowym Eton Mess nie zabrakło mocnych akcentów z kakao w roli głównej. Dlatego znalazły się w nim czekoladowe bezy oraz intensywnie czekoladowy sos.

 

Potrzebne składniki

Na bezy czekoladowe:

  • 4 białka,
  • 200 g cukru pudru,
  • 15 g Kakao ciemnego z Ghany E.Wedel,
  • 45 g Czekolady Lekko Gorzkiej 50% E.Wedel.

Na masę z bitej śmietany:

  • 230 ml śmietanki 30%,
  • 2 łyżki cukru pudru,
  • łyżeczka ekstraktu waniliowego.

Na sos czekoladowy:

  • 180 g Czekolady Mocno Mlecznej E.Wedel,
  • 100 ml śmietanki 30%.

Dodatkowo:

  • 500 g truskawek pokrojonych w plastry,
  • 50 g cukru pudru.

Jak przygotować czekoladowy Eton Mess?

Wykonanie deseru Eton Mess jest proste. Jeśli umiesz smażyć kakaowe naleśniki, na pewno poradzisz sobie z przygotowaniem tej czekoladowej słodkości. Postępuj tylko zgodnie z poniższymi instrukcjami.

 

Przygotuj bezy.

  1. Rozgrzej piekarnik do 175°C. Blachę wyłóż papierem do pieczenia.
  2. Do żaroodpornej miski wlej białka i wsyp cukier.
  3. Ustaw miskę na rondelku z gotującą się wodą, upewniając się, że jej dno nie dotyka wody.
  4. Rozpuść cukier w białkach.
  5. Następnie postaw miskę na blacie i mikserem ubijaj białka na sztywną pianę (przez około 5 minut).
  6. Przesiej kakao do bezy, dodaj posiekaną czekoladę i delikatnie połącz składniki.
  7. Przy pomocy dwóch łyżek stołowych wykładaj na blachę małe bezy.
  8. Piecz przez 8 minut, a następnie obróć na drugą stronę i piecz przez kolejne 8 minut, aż bezy będą pulchne i popękane.

Gdy upieczone ciastka będą stygnąć, ubij śmietankę. Wykorzystaj do tego mikser. Gdy masa zacznie gęstnieć, powoli dodawaj cukier, kontynuując ubijanie. Na końcu dodaj wanilię.

 

Następnie wymieszaj truskawki z cukrem i odstaw na co najmniej 15 minut, aż puszczą sok. W tym czasie zajmij się czekoladowym sosem. W kąpieli wodnej rozpuść czekoladę. Gdy masa będzie jednolita, wlej do niej śmietankę i dobrze wymieszaj. Całość mocno podgrzej.

 

Z tak przygotowanych składników możesz „składać” czekoladowy Eton Mess. Pokrusz schłodzone bezy i wrzuć je do bitej śmietany. Dodaj truskawki wraz z ich całym wydzielonym sokiem Deser przełóż do pucharków i polej obficie sosem czekoladowym. Podawaj od razu po przygotowaniu.

 

Szukasz inspiracji na desery z czekoladą? W takim razie sprawdź przepis na babkę czekoladową

Categories

Author

Ewelina Avatar

Share & Print

No Comments

Leave a Reply