Blog

Czekoladowy krem z serka mascarpone – idealny do tortów

Przygotowanie tortu to nie lada wyzwanie. Schody pojawiają się już na początku, bo trudno wybrać, jaki tort ma być – z owocami, galaretką, przekładany, czekoladowy czy waniliowy? Wybór najlepiej dopasować do solenizanta, w końcu to jego święto. Jednak jest podpowiedź – najlepsza na każdą okazję jest mocno czekoladowy krem do tortu. Wypróbuj już dziś!w

Zaplanowałeś, jak ma wyglądać Twój tort i chcesz mieć pewność, że będzie smakować wyśmienicie. Najlepiej sprawdzi się w tym celu prawdziwa gorzka czekolada sprawdzonej firmy, która specjalizuje się w jej produkcji.

Przepis na kremowy czekoladowy krem do tortów

Do przygotowania nadzienia potrzebujesz:

  • pół tabliczki czekolady gorzkiej klasycznej 64% E.Wedel,
  • 300 ml śmietany kremówki 30%,
  • 2 tabliczki czekolady mlecznej E.Wedel,
  • 120 gramów serka mascarpone.

Krem należy przygotować dzień przed składaniem ciasta, z uwagi na długi czas chłodzenia się czekolady.

  1. W garnku na małym ogniu podgrzej śmietanę kremówkę. Nie gotuj, to ważne!
  2. Gorącą śmietanę zdejmij z ognia i dodaj do niej połamane na kawałki czekoladę gorzką
    i mleczną.
  3. Wymieszaj składniki do ich całkowitego połączenia.
  4. Gotowe ciasto zawiń folią i wstaw do lodówki na 6h lub całą noc.
  5. Następnego dnia do miski wlej czekoladę oraz serek mascarpone.
  6. Miksuj do uzyskania gładkiego i gęstego kremu czekoladowego do tortów.

Krem jest przeznaczony do nadziewania tortów. Nie nadaje się do dekorowania ze względu na swoją konsystencję. Po przełożeniu ciasta najlepiej wstawić je ponownie do lodówki. Wyciągnij tort dopiero na chwilę przed podaniem. Dzięki temu będzie go łatwiej kroić.

Uwagi odnośnie do przygotowania czekoladowego kremu do tortu

Jest kilka sposobów na uniknięcie błędów podczas przygotowania kremu.

  1. Wszystkie składniki muszą być schłodzone. W innym przypadku krem się zważy.
  2. W zależności od wybranej śmietany – 30% lub 36% – zwiększamy lub zmniejszamy ilość serka mascarpone. Musisz obserwować konsystencję czekoladowego kremu do tortu i w razie potrzeby dodać więcej serka.

Inne sposoby na wykorzystanie czekoladowego kremu do tortu

Pyszny krem sprawdzi się idealnie nie tylko w wypiekach na wyjątkowe okazje. Możesz dodać go do:

  • czekoladowych muffinek jako dekorację – umieść czekoladowy krem do tortu w rękawie cukierniczym i stwórz na babeczce czekoladową ozdobę,
  • lodów – krem jest delikatny i bardzo czekoladowy, dlatego świetnie pasuje do zimnego sorbetu wiśniowego lub malinowego.

Jak urozmaicić tradycyjny czekoladowy krem do tortu?

Krem czekoladowy smakuje wyjątkowo, jednak jest bardzo popularny. Gdy chcesz zaskoczyć gości czymś nowym, warto zdecydować się na „nutkę szaleństwa”:

  • czekoladowy krem do tortu z kwaśnymi owocami – nałóż porcję kremu na tort,
    a następnie dodaj wiśnie, porzeczki lub maliny. Ich smak przełamie słodycz czekolady,
  • chili w czekoladowym kremie – a może na ostro? Do przygotowanego kremu dodaj szczyptę chili. Nadziej tort kremem i obserwuj zaskoczone miny gości. Nie przesadź. Chili w dużych ilościach jest niejadalne.
  • biały czekoladowy krem do tortu – zamień gorzką i mleczną czekoladę na dwie tabliczki czekolady białej E.Wedel. Jest słodka, ale pełna smaku.

Czas na Twoje pomysły! Niech nie ogranicza Cię książka kucharska – nie bój się eksperymentować! Dzięki temu odkryjesz wiele wyjątkowych połączeń. Powodzenia!

Categories

Author

Ewelina Avatar

Share & Print

No Comments

Leave a Reply