Blog

Deser budyniowy z lodami

Budyń to prawdziwy hit wśród deserów z dzieciństwa. Chociaż nie zawsze ma zwolenników w gronie dorosłych, na jego bazie można przygotować wyrafinowane i pyszne słodkości. Nie lubisz zmagać się z pieczeniem ciast? Ten prosty przepis pomoże Ci w przygotowaniu warstwowego deseru budyniowego z lodami, który pokochasz od pierwszej łyżeczki.

Idealny budyń do deseru – czym się wyróżnia?

Domowy budyń czekoladowy jest łatwiejszy do zrobienia od podstaw niż się wydaje. Jeśli robiłeś muffinki czekoladowe, przepis na ten budyń wyda Ci się bardzo prosty. Sam budyń jest idealny: ciemny, bogaty w kakao, o niesamowicie jedwabistej konsystencji. Proszek kakaowy i granulki kawy rozpuszczalnej sprawiają, że ten domowy przepis na budyń jest naprawdę wyjątkowy.

 

Na pierwszy plan w tym przepisie wysuwają się:

  • smak – bogaty, mocno czekoladowy, wzmocniony przez odrobinę kawy;
  • konsystencja – budyń jest gładki i jedwabisty;
  • łatwość wykonania – przepis jest prosty, a deser szybki w przygotowaniu: samo gotowanie zajmuje około 35 minut. Trzeba tylko dłużej poczekać na wystygnięcie budyniu.

Deser budyniowy – jak przygotować czekoladową bazę?

Bazę deseru budyniowego stanowi domowy czekoladowy budyń. Do jego przygotowania potrzebujesz (składniki na 4 porcje):

  • 40 g Kakao ciemnego z Ghany E.Wedel,
  • 30 g mąki kukurydzianej,
  • 360 ml śmietanki kremówki (30%),
  • 360 ml mleka,
  • 2 duże żółtka o temperaturze pokojowej,
  • 200 g cukru pudru,
  • 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej,
  • ¼ łyżeczki soli,
  • łyżeczka ekstraktu waniliowego.

Gdy zgromadzisz niezbędne składniki, możesz przejść do gotowania budyniu.

  1. W misce wymieszaj kakao, mąkę kukurydzianą i sól.
  2. Powoli wmieszaj do masy śmietanę. Mieszanka na początku będzie gęsta, ale będzie się rozrzedzać w miarę dolewania śmietanki.
  3. Wbij żółtka i dokładnie wymieszaj masę.
  4. W rondlu podgrzej mleko, cukier i kawę (te dwa ostatnie składniki muszą się rozpuścić). Zdejmij garnek z ognia, gdy na brzegach naczynia zaczną tworzyć się małe bąbelki, a mieszanina zacznie parować.
  5. Stopniowo do kakaowej mieszanki dodawaj gorące mleko, ciągle mieszając.
  6. Przelej taką masę do rondla i zagotuj budyń. Pamiętaj o mieszaniu, aby spód się nie przypalił.
  7. Gdy budyń osiągnie pełne wrzenie, zacznie gęstnieć. Wtedy energicznie mieszaj masę przez 2 minuty, a następnie zdejmij garnek z ognia i dodaj ekstrakt waniliowy.
  8. Gorący budyń przelej do szklanych pucharków.
  9. Gdy ostygnie, schowaj pucharki na 1,5 godziny do lodówki.

Deser budyniowy z lodami – jak podawać?

Schłodzony budyń w pucharkach to jeszcze nie jest gotowy deser. Do jego wykończenia potrzebujesz:

  • 100 g herbatników,
  • opakowanie lodów malina & wanilia E.Wedel,
  • tabliczkę czekolady mocno mlecznej z orzechami laskowymi E.Wedel.

Herbatniki pokrusz i rozsyp na warstwie budyniu. Na wierzchu ułóż 2-3 gałki lodów. Całość posyp wiórkami startej czekolady. Deser budyniowy z lodami gotowy!

Jeśli nigdy nie masz dość smaku kakao, wypróbuj przepis na pancakesy czekoladowe.

Categories

Author

Ewelina Avatar

Share & Print

No Comments

Leave a Reply