Blog

Double chocolate chip cookie – słynne ciastka czekoladowe

Masz ochotę na mocno czekoladowy deser? Poznaj przepis na słynne ciastka czekoladowe, w których rozsmakował się cały świat. Double chocolate chip cookie, bo o nich mowa, zachwycą cię od pierwszego do ostatniego kęsa. Są proste w przygotowaniu, dlatego niejednokrotnie będziesz do nich wracać.

Double chocolate chip cookie to ciastka czekoladowe, które są niezwykle miękkie, ciągnące się i rozpływające w ustach. Świetnie sprawdzą się na każdą okazję – tym bardziej, że są proste w przygotowaniu. Lepiej od razu przygotuj je z podwójnej porcji, bo znikają znacznie szybciej niż powstają.

Double chocolate chip cookie – jak je przygotować?

Do przygotowania tych słynnych ciastek czekoladowych będziesz potrzebować standardowych składników. Podobnie jak w przypadku, gdy pieczesz muffiny czekoladowe, tak i tutaj produkty są łatwo dostępne.

Składniki to:

  • 1 kostka miękkiego masła
  • 4 tabliczki czekolady mlecznej E.Wedel
  • 2 tabliczka czekolady gorzkiej klasycznej E.Wedel
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 szczypty soli
  • 6 łyżek kakao ciemnego z Ghany E.Wedel
  • 240 g cukru (lub mniej)
  • 2 jajka
  • ½ szklanki mleka.

Przygotowanie ciastek krok po kroku:

  • Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiej. Dodaj sól i kakao. Dokładnie wymieszaj.
  • Miękkie masło ucieraj z cukrem do uzyskania puszystej i jasnej masy.
  • Do maślanej masy dodaj jajko i ubijaj przez kilka minut.
  • Stopniowo dodawaj składniki sypkie – najlepiej w 2-3 partiach, cały czas miksując.
  • Razem z ostatnią partią dodaj mleko i całość wymieszaj łyżką.
  • Dodaj połamaną czekoladę i ponownie wymieszaj.
  • Blachy do pieczenia wyłóż papierem.
  • Nabieraj po 1 czubatej łyżce masy, a następnie formuj kulki – mniej więcej wielkości orzecha włoskiego.
  • Kulki układaj na blaszce – z zachowaniem 2-centymetrowego odstępu. Delikatnie spłaszcz kulkę – ok. 0,5 cm.
  • Niewykorzystane ciasto wstaw do lodówki.
  • Blachę z ciastkami wstaw do piekarnika nagrzanego do 160oC (bez termoobiegu). Piecz przez ok. 13 minut.
  • Wstaw kolejną turę, skracając czas pieczenia o 1-2 minuty.
  • Odstaw do ostygnięcia.

Ciasteczka czekoladowe będą miały lekko ciągnącą się konsystencję w środku i staną się chrupiące na zewnątrz.

O czym pamiętać, przygotowując ciastka czekoladowe?

Double chocolate chip cookie nie są trudne w przygotowaniu, jednak musisz pamiętać o kilku istotnych zasadach. Dzięki tym wskazówkom ciastka czekoladowe będą miały pożądaną konsystencję.

  • Mieszaj tylko do połączenia składników – co pozwoli uniknąć niepotrzebnego napowietrzenia masy (o tym trzeba też pamiętać przygotowując muffiny czekoladowe).
  • Masło powinno być miękkie – w przeciwnym razie nie uda się go utrzeć na puszystą masę.
  • Wybierz czekoladę dobrej jakości – to właśnie od niej w dużej mierze zależy smak ciastek czekoladowych.
  • Nie wydłużaj czasu pieczenia – w przeciwnym razie ciastka staną się suche i pozbawione ciągnącego się środka.
  • Skróć czas pieczenia kolejnych partii ciastek – one będą piekły się szybciej.

Z takim przygotowaniem możesz przystąpić do pracy. Double chocolate chip cookie na pewno zaskoczą cię swoim smakiem.

Categories

Author

Ewelina Avatar

Share & Print

No Comments

Leave a Reply