Blog

Gofry brownie z musem malinowym

Śniadanie, deser czy przekąska? Najtrudniejsza jest decyzja, kiedy spożywać gofry brownie. Tak naprawdę ta czekoladowa słodkość z delikatnie kwaśnym musem jest idealna na każdą okazję. Wypróbuj przepis i rozkoszuj się nieziemskim połączeniem chrupiących na zewnątrz i jednocześnie wilgotnych w środku gofrów brownie z malinami.

Znasz już pewnie różne słodkości z czekoladą w roli głównej, w tym muffinki czekoladowe. Przepis na gofry brownie to rewelacyjna odmiana tradycyjnej wersji tego przysmaku. Zwykłe gofry z cukrem pudrem lub bitą śmietaną mogły Ci się znudzić, dlatego warto poznać recepturę intensywnie pachnącą kakao. Takie miękkie w środku czekoladowe wafle z dodatkiem musu malinowego zrobią prawdziwą furorę na Twoim talerzu!

Mus malinowy – składniki i przygotowanie

Mus malinowy jest bardzo popularnym deserem, ponieważ można go niezwykle łatwo i szybko przygotować. Wystarczą tylko trzy składniki:

  • 200 g świeżych malin,
  • 20 g cukru,
  • 200 g śmietanki 30%.

Sposób przygotowania musu z malin:

  1. Zblenduj maliny.
  2. Wrzuć je do garnka z grubym dnem, wsyp cukier i zagotuj.
  3. Odstaw zawartość do wystygnięcia.
  4. Ubij na sztywno śmietankę.
  5. Gdy masa będzie zimna, dodaj do niej ubitą śmietankę i wymieszaj.
  6. Wstaw mus do lodówki, żeby stężał.

Kiedy mus malinowy będzie się chłodził, przystąp do przygotowania gofrów brownie.

 

Inspiracja. Tak przygotowany mus może stanowić samodzielny deser. Wystarczy przelać go do szklanych pucharków i udekorować kleksami z bitej śmietany oraz czekoladowymi wiórkami. Możesz go wykorzystać również, jeśli robisz pancakes czekoladowe. Te placuszki – podobnie jak gofry brownie – intensywnie pachną kakao i mają smak czekolady.

 

Gofry brownie – lista niezbędnych składników

Składniki potrzebne na ciasto do gofrów brownie:

  • 130 g mąki tortowej,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 30 g Kakao ciemnego z Ghany E.Wedel,
  • 45 g cukru,
  • 60 ml oleju rzepakowego,
  • 250 ml mleka,
  • 2 jajka,
  • ½ łyżeczki soli,
  • łyżeczka ekstraktu waniliowego,
  • 90 g Czekolady Lekko Gorzkiej 50% E.Wedel.

Jak przygotować gofry brownie?

  1. Rozgrzej gofrownicę zgodnie ze specyfikacją podaną przez producenta.
  2. Wyjmij trzy miski różnej wielkości.
  3. Do największej miski wsyp mąkę, proszek do pieczenia, kakao i sól. Wszystko wymieszaj.
  4. Do drugiej miski dodaj pokruszoną czekoladę i 125 ml mleka. Całość podgrzej w kąpieli wodnej i mieszaj, aż się rozpuści.
  5. Do rozpuszczonej czekolady dodaj pozostałe mleko, olej roślinny, ekstrakt waniliowy i żółtka.
  6. W trzeciej misce przez około 5 minut ubijaj białka wraz z cukrem.
  7. W misce z suchymi składnikami zrób dołek i wlej do niego masę czekoladową. Dokładnie wymieszaj składniki.
  8. Do tak powstałego ciasta delikatnie wmieszaj ubite białka.
  9. Przystąp do pieczenia gofrów brownie.

Na gotowych gofrach ułóż mus. Pamiętaj, aby podawać go bezpośrednio z lodówki, bo wówczas będzie miał najlepszą konsystencję. Całość posyp tartą czekoladą i rozkoszuj się słodyczą brownie z malinami.

 

Categories

Author

Ewelina Avatar

Share & Print

No Comments

Leave a Reply