Blog

Gorąca czekolada do picia z ajerkoniakiem

Smoothie Czekoladowe

Gorąca czekolada niegdyś uznawana była za napój bogów. Dziś każdy może się nim cieszyć i to w dowolnej, ulubionej wersji. Wielu dorosłym mogą przypaść do gustu różne warianty z dodatkiem alkoholu. Kremowa czekolada świetnie komponuje się między innymi z ajerkoniakiem. To płynny deser, którym można się cieszyć przez cały rok. Najlepiej smakuje jednak w długie i chłodne wieczory. Sprawdź, jak go przygotować!

Czym jest ajerkoniak i jak go pić?

Ajerkoniak to jeden z najbardziej klasycznych likierów, w Polsce obecnie nieco zapomniany, choć bardzo popularny jeszcze w czasach PRL-u. Co to takiego? Specyficzny trunek przygotowywany z żółtek jaj, cukru, mleka i wódki albo spirytusu. Kiedyś bardzo często produkowano go w domu. Dziś najczęściej miłośnicy tego słodkiego alkoholu kupują go po prostu w sklepie. Ajerkoniak często nazywany jest również adwokatem, choć to nie do końca to samo. Advocaat (w spolszczonej wersji „adwokat”) to holenderski likier również powstający na bazie jaj, cukru, mleka i alkoholu, tyle że nie wódki, a brandy. Jego dokładny skład i proporcje są objęte tajemnicą handlową, ale smak i konsystencja są dość zbliżone do polskiego ajerkoniaku.

 

Jak pić ajerkoniak? Koneserzy lubią się nim delektować samodzielnie. Trzeba jednak wiedzieć, że jest bardzo słodki i gęsty, dlatego raczej spożywa się go w niewielkich ilościach. Świetnie nadaje się również do drinków, ale szczególnie ceniony jest jako dodatek do gorących napojów. W wielu alpejskich kurortach podaje się pochodzący z Włoch napój Bombardino składający się z adwokatu lub ajerkoniaku oraz whiskey, brandy lub rumu podgrzanych razem i udekorowanych dużą ilością bitej śmietany. Ajerkoniak czasami dodaje się również do kawy. Świetnie smakuje gorąca czekolada z jego dodatkiem. To deser bogaty w smaku kremowy i po prostu pyszny, a do tego rozgrzewający. Jednocześnie przygotowuje się go znacznie szybciej niż nawet najprostsze muffiny czekoladowe, dlatego jest świetny, gdy złapie Cię nagła ochota na czekoladę. Sprawdź, jak go przygotować!

Gorąca czekolada do picia z ajerkoniakiem – składniki

Do przyrządzenia gorącej czekolady z ajerkoniakiem potrzeba zaledwie kilku składników. Na dwie porcje należy przygotować:

  • 200 ml mleka (najlepiej pełnotłustego),
  • 100 ml śmietany kremówki 36%,
  • łyżkę cukru,
  • 100 g czekolady E.Wedel Klasycznej Gorzkiej 64%,
  • 100 ml ajerkoniaku.

 

Ponadto do dekoracji potrzebne będą:

  • bita śmietana (ubita własnoręcznie lub w sprayu),
  • kakao w proszku lub wiórki czekoladowe.

Gorąca czekolada do picia z ajerkoniakiem – przygotowanie

Przyrządzenie gorącej czekolady z ajerkoniakiem to kwestia zaledwie kilku minut. Wystarczą kuchenka, rondelek i coś do mieszania (rózga kuchenna lub po prostu łyżka).

 

Zacznij od połamania na drobne kawałki lub posiekania czekolady. W rondelku podgrzej mleko ze śmietaną i cukrem do momentu, aż całość zacznie parować (ale nie bulgotać – płynu nie powinno się doprowadzić do wrzenia), a cukier się rozpuści. Następnie zdejmij z ognia i dodaj czekoladę. Mieszaj, aż całość będzie mieć jednolitą konsystencję. W razie potrzeby możesz jeszcze trochę podgrzać swoją mieszankę.

 

Do dwóch żaroodpornych szklanek wlej po 50 ml ajerkoniaku. Następnie delikatnie dopełnij gorącą czekoladą, wlewając powoli po łyżce (aby warstwy się nie wymieszały). Udekoruj bitą śmietaną i odrobiną kakao lub wiórkami czekoladowymi. Podawaj od razu.

 

Jeśli przygotowywanie deserów jest Twoją pasją i lubisz przebywać w kuchni, możesz zdecydować się wykonanie innych deserów, jak np. klasycznego brownie. Sprawdź!

Categories

Author

Ewelina Avatar

Share & Print

No Comments

Leave a Reply