Blog

Jak usmażyć perfekcyjne naleśniki?

Naleśniki czekoladowe

Zastanawiałeś się kiedyś, jak powinny wyglądać i smakować idealne naleśniki? Co powiesz na placki bez grudek, z lekką maślaną nutą, miękkie, cieniutkie, delikatne i lekko puchate? Brzmi pysznie, prawda? Będą idealne zwłaszcza w połączeniu z domową konfiturą z róży, słodkich śliwek i sosem czekoladowym. Poznaj przepis na perfekcyjne naleśniki i zaskocz swoją rodzinę!

 

Przygotowanie naleśników to z pozoru bardzo prosta sprawa. Wystarczy tylko zmieszać składniki, usmażyć placki i już! Otóż nie do końca. Idealne naleśniki to perfekcyjna kombinacja składników i techniki smażenia. Przygotuj perfekcyjne placki, a już nigdy nie zadowolisz się przeciętnymi naleśnikami.

 

Przepis na idealne naleśniki

Do przygotowania doskonałych placków potrzebujesz: najlepszych składników, sitka, trzepaczki lub miksera i dużej miski. Zadbaj także o staranne odmierzenie składników.

 

Składniki na naleśniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej tortowej,
  • 1 szklanka wody gazowanej,
  • 2 łyżki masła 82%,
  • 4 jajka,
  • 1 szklanka mleka 3,2%.

 

Do miski przesiej mąkę pszenną, po to, żeby pozbyć się grudek. Jajka wbij do osobnego naczynia i roztrzep widelcem. Masło roztop w rondlu. Wszystkie składniki wlej do miski z przesianą mąką. Następnie za pomocą trzepaczki lub miksera dokładnie je połącz.

Po kilku minutach przerwij ubijanie i sprawdź, czy ciasto gładko spływa z łyżki. Jeśli tak – możesz rozpocząć smażenie.

 

Smażenie perfekcyjnych naleśników

Aby naleśniki wyszły idealne, niezbędna będzie patelnia dedykowana do smażenia placków. Wyróżnia się ona tym, że jest cieńsza i lżejsza od standardowych modeli. Do smażenia na niej naleśników nie potrzebujesz dużej ilości tłuszczu. Wystarczy, że delikatnie natłuścisz powierzchnię masłem. Przed wlaniem ciasta zadbaj o to, żeby patelnia odpowiednio się rozgrzała.

 

Nabierz ciasto chochlą, mniej więcej do ¾ jej wysokości. Wylej zawartość na środek patelni. Następnie delikatnym ruchem nadgarstka obróć patelnię we wszystkie strony, po to, żeby ciasto dokładnie pokryło całą jej powierzchnię. Smaż naleśnika kilka minut, do momentu, aż brzegi delikatnie odejdą od patelni, a po poruszeniu nią placek się przesunie. Potem za pomocą silikonowej lub drewnianej szpatułki przewróć naleśnika na drugą stronę. Ponownie smaż kilka minut i zsuń placek na talerz.

 

Perfekcyjne naleśniki z pysznymi dodatkami

Cienkie i aromatyczne naleśniki najlepiej smakują ze słodkimi dodatkami, np. z dżemem lub pokrojonymi, świeżymi owocami. Dodatkowo warto zadbać o odpowiedni sos, który doskonale uzupełni tę kompozycję smaków. Najlepiej sprawdzi się ten słodki i mocno czekoladowy!

 

Do przygotowania idealnego sosu czekoladowego do naleśników potrzebujesz:

  • 1 tabliczkę czekolady mlecznej E.Wedel,
  • 1 małą śmietankę kremówkę 30%.

Śmietankę podgrzej w rondelku, ale nie doprowadź jej do wrzenia. Tabliczkę czekolady pokrój w drobne kawałki i wsyp do ciepłego płynu. Zacznij mieszać zawartość do momentu, aż składniki się połączą. Sos podawaj ciepły.

 

Ciekawa alternatywa dla dżemu lub owoców to krem czekoladowy E.Wedel. Delikatna, kremowa struktura rewelacyjnie pasuje do gładkich i miękkich naleśników. Pod wpływem ciepłych placków będzie rozpływać się w ustach. Wypróbuj już dziś, a nie pożałujesz!

 

Categories

Author

Ewelina Avatar

Share & Print

No Comments

Leave a Reply