Blog

Jak zrobić ciasto czekoladowe bez pieczenia?

ciasto czekoladowe bez pieczenia

Masz ochotę na intensywnie czekoladowe ciasto? Poznaj przepisy, które nie wymagają pieczenia. Dzięki temu przepyszny deser przyrządzisz w znacznie krótszym czasie i jeszcze szybciej będziesz mogła delektować się jego wybornym smakiem.

Ciasto bez pieczenia to doskonała propozycja dla osób, które nie dysponują piekarnikiem lub obawiają się tzw. zakalca. Wystarczy postępować zgodnie ze wskazówkami zawartymi w przepisie, aby przygotować słodką przekąskę bez żadnych komplikacji.

Ciasta bez pieczenia – przepisy

Istnieje wiele przepisów na ciasto czekoladowe niewymagające pieczenia. Na początek warto ograniczyć się do przyrządzenia kilku najprostszych i najbardziej popularnych.

Ciasto czekoladowe – blok z herbatnikami

Jeśli chodzi o to ciasto czekoladowe, przepis nie jest skomplikowany. Do przygotowania bloku będziesz potrzebować:

  • 250 g masła,
  • 2 szklanek mleka w proszku,
  • 1/2 szklanki mleka,
  • 3/4 szklanki cukru,
  • 4 łyżek kakao,
  • herbatników, wafli, bakalii – ilość według uznania.

Mleko, masło, kakao i cukier przełóż do rondelka. Podgrzewaj na małym ogniu aż do rozpuszczenia i połączenia składników. Stopniowo dodawaj mleko w proszku, cały czas mieszając. Dodaj pokruszone herbatniki, wafle i bakalie. Przełóż na formy keksowej wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw do lodówki na kilka godzin.

Czekoladowe ciasto z kaszą manną

To błyskawiczne ciasto czekoladowe, które jest jednocześnie łatwe w wykonaniu. Urzeka wyjątkowym smakiem, mimo swojej prostoty.

Będziesz potrzebować:

  • 200 g herbatników,
  • 1000 ml mleka,
  • 1 szklanki cukru,
  • 200 g masła,
  • 3 łyżek kakao,
  • 1 szklanki kaszy manny.

Formę o wymiarach 26×40 cm wyłóż folią aluminiową. Ułóż herbatniki.

W rondelku zagotuj mleko z cukrem i kakao. Dodaj masło. Wymieszaj do połączenia składników. Do gorącej masy dodaj kaszę mannę i dokładnie wymieszaj. Gotuj przez ok. 3 minuty, cały czas mieszając.

Gorącą masę przełóż do formy. Przykryj ją warstwą herbatników. Wstaw do lodówki.

Alternatywnie możesz przygotować polewę czekoladową poprzez rozpuszczenie czekolady w kąpieli wodnej i dodanie śmietanki kremówki.

Sernik czekoladowy na zimno

Sernik czekoladowy bez pieczenia – w wersji na zimno zachwyci swoim smakiem. Jego atutem jest także łatwość przygotowania – to zaledwie kilkanaście minut, nie licząc czasu tężenia.

Zacznij od przygotowania ciasteczkowego spodu – 200 g pokruszonych ciastek wymieszaj z rozpuszczonym masłem i wyłóż na dno tortownicy.

Do przygotowania masy serowej będziesz potrzebować:

  • 1 twarogu (np. z wiaderka),
  • 400 g gorzkiej czekolady,
  • 1 szklanki cukru pudru.

Ser przełóż do miski i wymieszaj z cukrem. Połamaną czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej. Gdy czekolada wystygnie, dodawaj do niej partiami ser. Wymieszaj do uzyskania jednolitej i gładkiej konsystencji. Tak przygotowaną masę wyłóż na ciasteczkowy spód. Wstaw do lodówki na kilka godzin.

Na sernik czekoladowy możesz wylać polewę z mlecznej czekolady lub galaretkę.

To ciasta bez pieczenia szybkie i łatwe w przygotowaniu. Przyrządź je wszystkie – z pewnością zachwycą Cię smakiem.

Categories

Author

Ewelina Avatar

Share & Print

No Comments

Leave a Reply