Blog

Jak zrobić idealnie gładką polewę czekoladową?

Jesteś specjalistą w pieczeniu wyjątkowych ciast, którymi zachwyca się cała rodzina? Z Twoich przepisów korzysta połowa przyjaciół? Z pewnością wszystkie Twoje wypieki smakują wyśmienicie. Jeśli chcesz podać je na przyjęciu lub z okazji uroczystości, musisz zadbać o odpowiedni efekt wizualny. Na ciastach najlepiej będzie prezentować się gładka polewa czekoladowa. Dowiedz się, jak ją zrobić.

 

Chcesz, żeby Twoje ciasto przyciągało wzrok gości i zachęcało do skosztowania wypieku? Zanim podasz deser na stół, udekoruj je gładką polewą czekoladową. Idealnie pasuje do murzynka, piernika oraz sernika, ale sprawdzi się także do babeczek, muffinek i ciasteczek – jej możliwości są nieograniczone. Wypróbuj polewę już dziś.

 

Przepis na gładką polewę czekoladową z czekolady gorzkiej

Polewa czekoladowa z czekolady gorzkiej to propozycja idealna do słodkich deserów. Gorzki smak czekolady idealnie zrównoważy słodycz sernika czy brownie.

 

Składniki na polewę czekoladową:

  • 200 g masła 82%,
  • 200 g czekolady gorzkiej klasycznej 64% E.Wedel,
  • 200 g czekolady mlecznej E.Wedel.

Ta ilość składników wystarczy Ci do przygotowania 600 g polewy na ciasto.

Masło pokrój w kostkę i umieść w garnku. Wstaw rondelek na małą moc palnika i podgrzewaj zawartość do rozpuszczenia. Czekolady pokrój na drobne kawałki i dodaj do roztopionego masła. Mieszaj zawartość do momentu, aż wszystkie składniki się połączą w idealnie gładką polewę. Jeśli pozostały grudki, możesz użyć trzepaczki.

 

Przepis na gładką polewę z białej czekolady

Szukasz pomysłu na oryginalną i bardzo słodką dekorację ciasta? Wybierz polewę z białej czekolady. To świetna alternatywa dla królewskiego lukru i idealnie sprawdzi się w deserach na przyjęcia dla dzieci.

 

Składnik na polewę z białej czekolady:

  • 100 g czekolady białej E.Wedel,
  • 9 łyżek wody,
  • 10 łyżek cukru pudru.

Do rondla z grubym dnem wsyp cukier puder i dodaj wodę. Wymieszaj składniki, a następnie gotuj tak długo, żeby cukier się rozpuścił. Następnie wyłącz palnik i dodaj połamaną czekoladę. Mieszaj, żeby czekolada się rozpuściła, a składniki idealnie połączyły.

 

Porady: jak zrobić idealną polewę

Im chłodniejsza polewa, tym bardziej jest gęsta i trudniej ją rozsmarować. Najłatwiej dekorować ciasto gorącą polewą – w takiej temperaturze jest dość rzadka, dzięki temu idealnie rozpływa się po cieście.

Polewa zgęstniała, a Ty chcesz udekorować swoje ciasto? Umieść masę w metalowej misce, podgrzej delikatnie w kąpieli wodnej lub mikrofali i energicznie wymieszaj. Uważaj, żeby nie zagotować polewy. Zbyt wysoka temperatura może prowadzić do oddzielenia się tłuszczu

Zauważyłeś kropelki tłuszczu na Twojej masie? Nie poddawaj się! Wyłącz palnik, dodaj łyżkę zimnego mleka i szybko wymieszaj. Składniki z powrotem połączą się w idealną masę.

Przygotowałeś zbyt gęstą polewę? Jest na to rada. Wystarczy, że dodasz kilka łyżek mleka lub wody. Pamiętaj o tym, żeby nie wlać za dużo płynu – jeśli polewa będzie za rzadka, to nie zastygnie.

 

Postępuj dokładnie według przepisu, a przygotujesz idealnie gładką polewę, która będzie wspaniale prezentować się na wypiekach.

 

Zobacz również: https://wkuchnizwedlem.wedel.pl/przepis/polewa-czekoladowa-przepis/

Categories

Author

Ewelina Avatar

Share & Print

No Comments

Leave a Reply