Blog

Jak zrobić pralinki? Przepis na czekoladowe słodycze

Praliny to wyjątkowy prezent. Odwiedzając kogoś, dajemy mu coś wyjątkowego i często sami po nie sięgamy. A co by było, gdybyśmy zamiast po praliny kupne, sięgnęli po własne i takie sprezentowali bliskiej osobie? Czas na najlepszy przepis na czekoladowe słodycze.

 

Czym są pralinki czekoladowe i skąd pochodzą?

 

Te małe słodkości mają ciekawą historię. Jest to odmiana trufli, które produkowane są poprzez napełnienie i dekorowanie różnymi ciekawymi dodatkami. Czekoladowe przysmaki wykonuje się z najlepszej jakościowo czekolady zawierającej 64% kakao. Na rynku jest wiele rodzajów pralin. Możesz wybrać spośród kilku popularnych wypełnień takich jak nugat, pistacja, karmel lub krem z orzechów laskowych.

 

Podstawowe składniki na pralinki czekoladowe

 

Wykonanie pralin jest trudne. To jeden z tych słodyczy, który dość dobrze sprawdza umiejętności cukiernicze i raczej nie należy zabierać się za ich wykonywanie, jeśli nie jesteśmy pewni, że możemy sobie pozwolić na gotowanie na najwyższym poziomie. To przepis dla mistrzów cukiernictwa. Czego potrzeba do przygotowania pralinek czekoladowych z niespodzianką?

  • śmietanka UHT 30% – 50 ml;
  • miód – 20 g;
  • przyprawa piernikowa – 10 g;
  • czekolada mleczna E.Wedel – 200 g;
  • czekolada deserowa klasyczna gorzka 64% E.Wedel – 50 g;
  • masło – 20 g;
  • nalewka bakaliowa – 40 ml (lub inny smak);
  • masa marcepanowa – 200 g;
  • czekolada deserowa lekko gorzka 50% E.Wedel – 350 g.

 

Przygotowanie słodyczy, które zachwycają zmysły

 

Pralinki czekoladowe trafiają w wiele gustów. Mają doskonale wyglądać. Kluczem do ich smaku jest więc zmysł wzroku, który zostaje specjalnie pobudzony pięknym przybraniem, a następnie kuszony aromatem. Dopiero w na końcu przysmak oddziałuje na zmysł smaku i rozpływa w ustach.

 

Miksowanie masy

 

Na początek śmietankę zagotowujemy z miodem, dodajemy przyprawę piernikową i tabliczki czekolady. Mieszamy, aż wszystko się połączy. Zdejmujemy z ognia, wrzucamy masło i znów miksujemy, ale delikatnie, by nie napowietrzać masy. Na koniec dodajemy alkohol.

 

Formowanie pralin

 

Masę marcepanową zagniatamy z alkoholem, wałkujemy pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia. Następnie na tak przygotowaną masę w foremce wylewamy płynną masę czekoladową, wyrównujemy i odstawiamy na 3 godziny. Potem wstawiamy do lodówki na dodatkowe 40 minut. Ostrym nożem kroimy praliny i wstawiamy do lodówki.

 

Temperowanie czekolady

 

Pralinki czekoladowe muszą mieć ozdobę. W tym celu rozpuszczamy czekoladę lekko gorzką w kąpieli wodnej. Nie możemy jej jednak podgrzać do temperatury powyżej 45 stopni. Temperujemy ją według zaleceń. W misce należy – za pomocą łopatki – wymieszać i ostudzić czekoladę. Należy pilnować jej aż do momentu, gdy uzyska odpowiednią temperaturę (30°C). Możesz sprawdzić temperaturę nawet jeśli nie masz termometru. Niezawodny sposób pozwoli Ci określić temperaturę, jeżeli na dolnej części wargi poczujesz chłód po przyłożeniu odrobiny czekolady. Wówczas to będzie znak, że ma ona odpowiednią temperaturę. Pozostaje już tylko oblać nią praliny i udekorować.

 

Oto i one. Niezwykłe czekoladki, które zrobisz samodzielnie i własnoręcznie. Gwarantujemy, że dzięki temu będą Ci smakowały o niebo lepiej. Użyj dobrej czekolady, pomyśl o przybraniu i dobrze je ostudź. A na koniec może komuś je podarujesz?

 

 

Categories

Author

Ewelina Avatar

Share & Print

No Comments

Leave a Reply