Blog

Karmelowe ciastka czekoladowe

brownie orzech

Czy jest coś lepszego niż ciastka czekoladowe? Tak! Ciastka czekoladowe z karmelem! To przepis dla prawdziwych łasuchów i fanów mocno czekoladowych smaków. W dodatku ciastka zrobisz bardzo szybko, więc świetnie sprawdzą się przy nagłej ochocie na słodkości lub kiedy pojawią się niespodziewani goście.

 

Czas przygotowania: 40 minut

Liczba porcji: 12

Stopień trudności: Łatwy

 

Lista składników:

  • 180 g mąki,
  • 80 g czekolady E.Wedel Karmelowej,
  • 100 g brązowego cukru,
  • 35 g Kakao ciemnego z Ghany E.Wedel,
  • 120 g masła,
  • 1 jajko,
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 30 g białego cukru do obtoczenia ciastek.

 

Sposób przygotowania:

  1. Wszystkie składniki umieść po kolei w misce i zagnieć ciasto. Pamiętaj, że mąkę i kakao najlepiej przesiać przez sitko.
  2. Wyrabiaj ciasto aż powstanie zwarta masa. Możesz delikatnie zwilżyć dłonie wodą, by ciasto się do nich nie przyklejało.
  3. Ciasto zwiń w kulkę i wsadź do lodówki przynajmniej na czas nagrzewania piekarnika.
  4. Piekarnik ustaw na termoobieg i nagrzej do temperatury 170 stopni lub do 190 stopni przy ustawieniu góra-dół.
  5. Przygotuj płaską blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
  6. Wyjmij ciasto z lodówki i podziel je na równe części – z podanego przepisu powinno wyjść ok. 12 ciastek.
  7. Każde ciastko uformuj w kulkę i rozpłaszcz ją delikatnie w dłoniach. Na środku ułóż kostkę czekolady i zawiń ciasto tak, by czekolada nie wyciekła ze środka.
  8. Ciastka obtocz w białym cukrze i ułóż na blaszce, zachowując między nimi odstęp.
  9. Blaszkę z ciastkami włóż do piekarnika na ok. 10 minut.
  10. Wyjmij ciastka i zostaw do ostudzenia.
  11. Smacznego!

Ciastka idealne

Czekoladowe ciastka to smak, który przywodzi na myśl same piękne wspomnienia. Są szybkie i proste w wykonaniu, dlatego doskonale sprawdzą się na niemal każdą okazję. Chcesz, żeby Twoje wypieki były jeszcze pyszniejsze? Skorzystaj z kilku naszych sprawdzonych rad.

  • Trzymaj ciasto w lodówce przynajmniej przez godzinę – staje się wtedy bardziej plastyczne i lepiej zachowuje się pod wpływem wysokiej temperatury.
  • Jeśli ciasto wyszło zbyt luźne – dodaj do niego trochę więcej kakao, dzięki temu po upieczeniu wciąż będą miękkie i puszyste.
  • Przygotuj składniki wcześniej, tak żeby wszystkie miały temperaturę pokojową, wtedy lepiej będą się ze sobą łączyć.
  • Dodatki w ciasteczkach możesz dowolnie zmieniać i łączyć – doskonale sprawdzi się do tego nie tylko czekolada E.Wedel Karmelowa, ale też czekolada E.Wedel Klasyczna Mleczna, czy czekolada E.Wedel Lekko Gorzka 50% – możesz zrobić ciastka dokładnie takie, jakie lubisz najbardziej!

Czy wiesz, że…

Czekolady E.Wedel Karmelowej możesz użyć też do przygotowania innych, pysznych deserów i wypieków! Ogranicza Cię tylko Twoja wyobraźnia! Czekolada i karmel to połączenie, które zawsze się sprawdzi! Pozwól sobie na odrobinę szaleństwa i spróbuj dodać karmelowej nuty do prostego ciasta czekoladowego lub klasycznego brownie.

Categories

Author

Ewelina Avatar

Share & Print

No Comments

Leave a Reply