Blog

Klasyczne ciastka czekoladowe z dżemem – niezawodny przepis

Nie masz zbyt dużych umiejętności cukierniczych? A może potrzebujesz przepisu, który można wykonać razem z dziećmi albo masz ochotę na coś pysznego, a Twoje szafki świecą pustkami? Nie szukaj dłużej! Skorzystaj z tego przepisu na klasyczne ciastka czekoladowe z dżemem. To prosta receptura, którą przygotujesz w kilkanaście minut. Drugie tyle zajmie pieczenie. Idealne do chrupania w międzyczasie. Sprawdź.

Na podwieczorek i na kolację. Na spotkanie z przyjaciółmi i do pracy. Te ciastka sprawdzą się w każdej sytuacji! A dzięki temu, że z łatwością można zmieniać nadzienie, nigdy się nie nudzą. Dowiedz się, jak przygotować idealne ciastka czekoladowe z dżemem.

Jak przygotować klasyczne ciastka czekoladowe z dżemem?

Przygotowania zacznij od wyjęcia blachy i ułożenia na niej papieru do pieczenia. Rozgrzej piekarnik do 160°C.

Składniki:

  • 4 szklanki mąki pszennej tortowej,
  • ½ szklanki cukru trzcinowego,
  • 3 jajka,
  • ⅔ szklanki oleju roślinnego,
  • 1 i ⅓ łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 3 łyżki kakao ciemnego z Ghany E.Wedel,
  • ½ szklanki mleka 3,2%.
  • nadzienie: ulubiony gładki dżem,
  • do dekoracji: cukier puder.

Wykonanie:

Mąkę przesiej do miski. Następnie dodaj proszek do pieczenia i kakao. Wymieszaj wszystko i dodaj cukier. W osobnym naczyniu zmiksuj jajka, olej i mleko. Połącz zawartość obu misek i zacznij mieszać. Kiedy ciasto zacznie odchodzić od ścianek naczynia, wysyp wszystko na stolnicę i zagnieć w gładką kulę. Ciasto powinno mieć jednolity kolor i konsystencję plasteliny.

Sposób przygotowania nr 1:

Podsyp stolnicę mąką i rozwałkuj ciasto na grubość około 2 cm. Za pomocą szklanki wykrój z ciasta kółka, a następnie w połowie przygotowanych ciastek zrób kieliszkiem dziurki. Tak przygotowane słodkości piecz w piekarniku przez 10-15 minut z termoobiegiem.

Kiedy ciastka będą gotowe, a w powietrzu będzie unosić się wspaniały, czekoladowy zapach, wyłącz piekarnik i przełóż wypiek na kratkę do wystygnięcia. Letnie, „pełne” ciastka posmaruj cienką warstwą ulubionego dżemu. Świetnie sprawdzi się marmolada wieloowocowa, ale możesz sięgnąć także po dżem malinowy lub powidło śliwkowe. Następnie na nadzienie połóż drugą część ciastka „z dziurką”. Tak przygotowane ciasteczka ułóż w wybranym miejscu. Na koniec oprósz całość cukrem pudrem – wspaniale będzie kontrastować z czekoladowym kolorom ciasteczek.

Sposób przygotowania nr 2

Nie masz czasu na żmudne wykrawanie ciastek? Jest inny sposób, który z pewnością przypadnie do gustu najmłodszym.

Z całej kuli ciasta oderwij niewielką porcję wielkości orzecha włoskiego. Następnie zagnieć ją na gładką kuleczkę i umieść na blasze. Delikatnie rozpłaszcz, a w środku zrób wgłębienie na nadzienie. Nałóż do środka porcję dżemu i wstaw ciasteczka do piekarnika na 10-15 minut. Piecz z termoobiegiem. Po upieczeniu wystudź na kratce. Kiedy ciastka będą chłodne, posyp je cukrem pudrem.

Klasyczne ciastka czekoladowe z dżemem przechowuj w zamknięciu lub pod przykryciem. Po upieczeniu są dość kruche. Najlepiej smakują na drugi dzień.

Zobacz więcej: https://wkuchnizwedlem.wedel.pl/przepis/bananowo-czekoladowe-brownie-w-wersji-premium/

Categories

Author

Ewelina Avatar

Share & Print

No Comments

Leave a Reply