Blog

Kokosanki czekoladowe – prosty przepis dla początkujących kucharzy

Kokosanki

Pieczenie ciast wymaga posiadania sporych umiejętności kulinarnych. Istnieją jednak proste przepisy na ciastka, z którymi poradzą sobie nawet początkujący kucharze. Są to kokosanki czekoladowe, które przygotujesz szybko i będziesz miał pewność, że wyjdą idealne. Sprawdź nasz przepis na pyszne ciasteczka!

Kokosanki to doskonała przekąska, gdy najdzie Cię ochota na coś słodkiego. Delikatne ciasto w polewie czekoladowej, przyprószone wiórkami kokosowymi, to sposób na przepyszny deser. Do przygotowania ciasteczek będziesz potrzebować tylko podstawowych składników, a całość nie zajmie Ci więcej niż 20 minut.

Kokosanki czekoladowe – prosty i sprawdzony przepis

Przygotowanie kokosanek składa się z dwóch etapów. Pierwszym z nich jest zrobienie polewy, a drugim upieczenie biszkopta. Postępuj zgodnie z przepisem, a ciasteczka na pewno wyjdą Ci idealne!

Składniki:

  • 250 g wiórków kokosowych

Biszkopt:

  • 320 g mąki pszennej,
  • 140 g cukru,
  • 4 duże jaja,
  • 160 ml oleju,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 4 łyżeczki cukru wanilinowego.

Polewa:

  • 100 g masła,
  • 160 g cukru,
  • 250 ml mleka,
  • 4 czubate łyżki kakao ciemnego z Ghany E.Wedel.

Przygotowanie ciasta biszkoptowego:

  1. Do dużej miski wbij jajka, dodaj cukier wanilinowy i zwykły oraz olej. Wszystko dokładnie zmiksuj na jednolitą masę.
  2. Przesiej mąkę i dodaj do niej proszek do pieczenia. Całość wsyp do miski ze zmiksowanymi składnikami i wymieszaj.
  3. Przygotuj foremkę, wykładając ja papierem do pieczenia. Przelej do niej zrobioną masę i równomiernie rozprowadź.
  4. Rozgrzej piekarnik do 180oC i wstaw do niego foremkę. Ciasto piecz przez 30 min. pilnując, aby się z wierzchu nie przypaliło.
  5. Po wyjęciu biszkopta z piekarnika poczekaj aż wystygnie. Następnie pokrój ciasto w kostki lub podłużne prostokąty, jeżeli chcesz, aby kokosanki miały formę batoników.

Przygotowanie polewy czekoladowej:

  1. Na małym ogniu rozpuść masło w rondelku.
  2. Dodaj do niego cukier, mleko i kakao.
  3. Całość cały czas energicznie mieszaj, aby wszystkie składniki dokładnie się ze sobą połączyły. Po uzyskaniu gładkiej konsystencji zdejmij rondelek z polewą z ognia i poczekaj chwilę aż lekko przestygnie.

Do miseczki nasyp wiórki kokosowe. Weź wcześniej przygotowane kawałki biszkoptów i delikatnie maczaj je w polewie. Staraj się to robić tak, aby ciasteczka były dokładnie pokryte czekoladą. Następnie obtocz je ze wszystkich stron w wiórkach kokosowych. Przygotowane kokosanki układaj na talerzyku lub tacy tak, aby się nie dotykały i nie sklejały. Po przestygnięcia możesz je przełożyć do wybranego naczynia. To wszystko! Kokosanki czekoladowe są gotowe!

Takie ciasteczka to najprostsze rozwiązanie, jeżeli szukasz przepisu na szybki deser. Składniki są tanie, łatwo dostępne, a ich przygotowanie nie powinno nikomu sprawić problemu.

Kokosanki czekoladowe to doskonały dodatek do kawy i herbaty, a także idealny słodki poczęstunek dla niezapowiedzianych gości. Takimi ciasteczkami na pewno ich zachwycisz!

Zobacz więcej: https://wkuchnizwedlem.wedel.pl/przepis/prosty-przepis-na-kokosanki-czekoladowe/

Categories

Author

Ewelina Avatar

Share & Print

No Comments

Leave a Reply