Blog

Kruche kakaowe serduszka – idealny przepis na niezwykłe ciasteczka

Wyjątkowe ciastka kruche w czekoladowym otoczeniu mogą przyjmować dowolne formy. Dziś prezentujemy ciastka w kształcie serca, które nadadzą się na randkę, walentynki czy rocznicową kolację. Nie mogą się nie udać. Chcesz sprawić mu przyjemność? Chcesz ją zachwycić? Poznaj niezawodny przepis!

 

Podstawowe składniki na kruche ciasteczka kakaowe

 

Oto pyszne, kakaowe i chrupiące ciasteczka ozdobione kolorowym, smacznym lukrem. Ten deser można wykonać zarówno w tradycyjnej, waniliowej wersji, jak i z dodatkiem kakao. Pamiętaj jednak, by było to kakao wysokogatunkowe, najlepiej z renomowanych, selekcjonowanych plantacji fair trade. Te ciastka są bardzo maślane, warto spróbować je zrobić choćby dla tego doskonałego zapachu kakao i masła.

 

Takie smaczne i chrupiące ciastka są łatwe w przygotowaniu, a tak wiele mówią sobą i swoim smakiem. Do tego ten niezapomniany maślany aromat, który sprawia, że aż chce się więcej. Oto składniki, które trzeba przygotować, by wykonać najsmaczniejsze ciastka kakaowe w kształcie serca:

  • 2 szklanki mąki pszennej;
  • 1/2 szklanki kakao ciemnego z Ghany E.Wedel;
  • 1/4 łyżeczki soli;
  • 170 g masła w temperaturze pokojowej;
  • ¾ lub 1 szklanka cukru pudru;
  • 1 jajko;
  • 1,5 łyżeczki ekstraktu z wanilii.

 

Jakie muszą być kruche ciastka kakaowe?

 

Na co zwrócić uwagę przy pieczeniu kruchych ciastek kakaowych? Otóż są to ciastka cienkie, płaskie i niezwykle smaczne. Muszą być chrupiące, podobne do pierników, jakie wiesza się na wigilijnym drzewku. Kruche ciastka powinny doskonale pasować do blaszanych pudełek, takich trochę w starszym stylu. Dlaczego o tym wspominamy? Bo to także świetny pomysł na prezent, np. gdy wybieramy się do kogoś w gości.

 

Jak przygotować ciasto na kruche ciastka z kakao w tle?

 

Wersji kruchych ciastek jest pewnie sporo. Trudno się dziwić, są one niezwykle popularne. Zaczynamy od masła i cukru. Oba te składniki trzeba umieścić w misie miksera i utrzeć na jasną, puszystą masę. To ważne, by zostały utarte dokładnie i połączyły się ze sobą. Jeśli to się uda wbijamy jajko, dodajemy ekstrakt z wanilii, sól i dalej przechodzimy do ucierania. Po połączeniu się składników dodajemy mąkę wymieszaną z kakao. Teraz trzeba uważnie ucierać, by nie pojawiły się grudy w cieście. W ten sposób powstanie gotowa masa do ciasta. Należy zawinąć ją w folię i schłodzić przez 1 godzinę w lodówce.

 

Kruche ciastka kakaowe – pieczenie i dekorowanie

 

Ostatni etap to pieczenie i dekorowanie kruchych ciastek kakaowych. W tym celu należy wyjąć ciasto i rozwałkować je na grubość około 3 mm. To ważne, by dokładnie przygotować ciasto i wykonać odpowiednio cienką warstwę. Dzięki temu ciastka upieką się szybko i będą chrupiące. Pamiętajmy też o podsypywaniu mąką. Ważną wskazówką może być to, że jeśli na jakimkolwiek etapie ciasto będzie suche lub łamliwe, można dodać do niego kwaśnej śmietany i wyrobić ponownie.

 

Wykrawamy foremką serca i układamy na blasze. Ciastka nie rosną, więc można układać je dość blisko. Piec w temperaturze 180 stopni przez 15 minut, sprawdzając, czy się nie przypalają. Ozdobić z miłością i podawać! Smacznego!

Categories

Author

Ewelina Avatar

Share & Print

No Comments

Leave a Reply