Blog

Łatwe ciasto czekoladowe z polewą z białej czekolady

Większość z nas uwielbia ciasta czekoladowe przygotowywane w domowym zaciszu. Niestety nie zawsze dysponujemy wystarczającą ilością wolnego czasu, by poświęcić go na wypieki. Nic straconego. Dziś przedstawiamy sprawdzony przepis na łatwe ciasto czekoladowe, którego przygotowanie zajmie zaledwie kwadrans, a pieczenie 45 minut. Ciasto czekoladowe w godzinę? To możliwe!

Lista zakupów niezbędnych do przygotowania ciasta

Proponowane przez nas łatwe ciasto czekoladowe można bez trudu przygotować ze składników, które zazwyczaj i tak mamy na podorędziu. Kluczową rolę odgrywają w nim dobrej jakości gorzka czekolada oraz aromatyczne kakao. My zdecydowaliśmy się na produkty E.Wedel, czyli tabliczkę czekolady gorzkiej klasycznej 64% oraz kakao ciemne z Ghany. Tak prezentuje się pełna lista składników:

  • tabliczka gorzkiej czekolady
  • 4 łyżki kakao
  • 200 g mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 100 g masła
  • 200 ml kefiru
  • 1/3 szklanki brązowego cukru
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • łyżeczka sody oczyszczonej

Łatwe ciasto czekoladowe z bakaliami

Chociaż wypiek powstaje ekspresowo, nic nie stoi na przeszkodzie, by wzbogacić jego smak bakaliami. Wybór jest bardzo szeroki. Proponowane przez nas łatwe ciasto czekoladowe świetnie smakuje na przykład z pokruszonymi orzechami laskowymi, włoskimi, orzechami nerkowca czy migdałami. Ciekawy efekt uzyskamy także dodając do ciasta suszone śliwki, kandyzowane owocei lub żurawinę.

Pyszne i łatwe ciasto czekoladowe w kwadrans

Aby przygotować ciasto, cukier wraz z masłem należy ucierać przy pomocy miksera, aby uzyskać gładką puszystą strukturę. Później do naczynia wbijamy jajko i dodajemy także roztopioną wcześniej w kąpieli wodnej lub mikrofalówce czekoladę. Następnie w misce powinny znaleźć się mąka, kefir proszek do pieczenia, soda oczyszczona i oczywiście aromatyczne kakao. Wszystkie składniki należy dokładnie ze sobą wymieszać. Jeśli w twoim cieście mają znaleźć się bakalie, dodaj je do masy czekoladowej właśnie w tym momencie. Masa jest na tyle gęsta, że dodatkowe składniki nie powinny opaść na dno ciasta. Część suszonych owoców i orzechów możesz przeznaczyć także na udekorowanie ciasta, gdy będzie ona już upieczone. Gotową masę przelej do foremki.

Przystępujemy do pieczenia!

Piekarnik rozgrzej do temperatury 180 stopni Celsjusza i umieść w nim brytfannę. Łatwe ciasto czekoladowe powinno piec się przez około 45 minut. Pod koniec pieczenia możesz sprawdzać, czy jest już gotowe, używając do tego celu drewnianego patyczka. Ważne, aby ciasto nie spędziło w piekarniku zbyt wiele czasu, ponieważ w ten sposób może nadmiernie wyschnąć.

Najszybsza polewa na ciasto czekoladowe

Nawet łatwe ciasto czekoladowe zasługuje na polewę, którą na szczęście możesz przygotować dosłownie kilka minut. Istnieje wiele sposobów na przyrządzenie polewy, jednak jeśli dysponujesz dobrej jakości mleczną czekoladą, możesz skorzystać z najprostszego spośród nich. Podzieloną na mniejsze kawałki czekoladę poddaj kąpieli wodnej, aż do całkowitego rozpuszczenia i podgrzania. Gorącą masą zalej wyjęte z piekarnika ciasto i po ostudzeniu podawaj jest swoim bliskim.

Categories

Author

Ewelina Avatar

Share & Print

No Comments

Leave a Reply