Blog

Lody z białą czekoladą i pistacjami

Nachodzi Cię czasem ochota na coś pysznego i innego niż klasyczne desery? Odpowiedzią na Twoje smakowe potrzeby mogą być proste w przygotowaniu lody z białą czekoladą i pistacjami. Z takim przysmakiem umilisz sobie każdy dzień, nie tylko latem!

 

Nie ma nic bardziej orzeźwiającego w trakcie upałów niż lody. Jednak, zamiast decydować się na gotowe produkty ze sklepu, możesz przygotować je samodzielnie. Wystarczy dobry przepis, który zawsze wychodzi i kilka wysokiej jakości składników. Przygotowane przez siebie lody możesz serwować swoim gościom w wafelkach lub małych miseczkach, gdzie na wierzch pójdzie dodatkowo mus czekoladowy.

 

Składniki na lody z białą czekoladą i pistacjami

Zanim przejdziesz do przygotowywania swoich lodów, zgromadź wszystkie niezbędne składniki. Potrzebne będzie Ci:

  • 125 ml mleka,
  • pół laski wanilii,
  • 230 ml śmietanki 36%,
  • 40 g cukru,
  • 2 tabliczki czekolady białej E.Wedel,
  • starta skórka z jednej pomarańczy,
  • 180 g drobno posiekanych pistacji,
  • 6 wafelków na lody.

 

Lody z białą czekoladą i pistacjami – przygotowanie

Mając skompletowane wszystkie składniki, możesz przejść do przygotowania lodów. Pamiętaj, aby krok po kroku postępować zgodnie ze wskazówkami i trzymać się określonych w przepisie proporcji.

 

  1. Mleko razem z cukrem oraz laską wanilii umieść w jednym naczyniu. Postaw na ogniu i zagotuj.
  2. W międzyczasie połam białą czekoladę lub posiekaj ją nożem na drobniejsze kawałki.
  3. Po zagotowaniu mleka z cukrem i wanilią garnek zdejmij z ognia – wyjmij wanilię, dodaj do niego posiekaną czekoladę i mieszaj do czasu, aż się rozpuści i połączy z mlekiem. Przygotowaną w ten sposób masę należy ostudzić, a następnie schować w lodówce i schłodzić.
  4. Śmietankę 36% wyjmij z lodówki i ubij przy pomocy miksera na wysokich obrotach. Powinna być sztywna. Możesz to sprawdzić, obracając miskę do góry dnem.
  5. Do śmietanki stopniowo dodawaj ostudzoną masę czekoladową, startą skórkę pomarańczy oraz posiekane pistacje. Wsypując poszczególne składniki, należy cały czas mieszać masę, aby wszystkie elementy dokładnie się ze sobą połączyły.

 

Tak przygotowaną masę należy mocno zmrozić. Najlepiej zrobić to w zamrażarce przez około 8 godzin.

 

Wskazówki:

  • Przez pierwsze 2 godziny mrożenia masę można wyciągać z zamrażalnika co pół godziny i przy pomocy miksera na wysokich obrotach ponownie wymieszać – pozwoli to uzyskać bardziej puszystą formę lodów.

 

  • Przed pierwszym podaniem lody można wyciągnąć na 10 minut przed serwowaniem, pozwala to wygodnie nakładać je do wafelków.

 

Domowe lody jako dodatek do innych deserów

Samodzielnie przygotowane lody sprawdzą się nie tylko w tradycyjnym wydaniu podawane na wafelku lub miseczce z musem. Możesz je serwować z własnymi wypiekami. Tort czekoladowy w połączeniu z gałką lodów z białej czekolady E.Wedel zachwyci podniebienie każdego, nawet najwybredniejszego smakosza. Będzie to również także idealny deser na ważniejsze wydarzenie. Na co dzień możesz jednak bez problemu zastąpić go domową szarlotką, a nawet naleśnikami. Na letnie dni to idealna propozycja, która z pewnością zaskoczy wszystkich domowników!

Categories

Author

Ewelina Avatar

Share & Print

No Comments

Leave a Reply