Blog

Masa z białej czekolady do tortu – zrób ją w domu

Biała czekolada bardzo często stanowi składnik tortów. Z tabliczek korzystamy przygotowując domowe wypieki na specjalne okazje, takie jak urodziny, imieniny i inne ważne uroczystości. Masa z białej czekolady może pełnić w tortach funkcję polewy lub kremu oddzielającego kolejne warstwy.

Niekiedy potrzebujemy bardziej zwartej struktury i wykorzystujemy do jej przygotowania żelatynę, innym razem lepiej sprawdza się kremowa konsystencja. Dziś prezentujemy 4 sprawdzone sposoby na przygotowanie masy z białej czekolady, która zdecydowanie wzbogaci swoim smakiem i konsystencją torty i inne domowe wypieki.

Najprostsza polewa z białej czekolady

Zdarza się, że domowy tort przygotowujemy w tempie ekspresowym korzystając ze sprawdzonych i prostych sposobów. Masa z białej czekolady może w nim pełnić funkcję polewy. W jaki sposób przygotować ją najszybciej jak to możliwe przy ograniczonych zasobach czasu? Wystarczy dobrej jakości tabliczka czekolady charakteryzująca się słodyczą i intensywnym smakiem, na przykład czekolada mleczna E.Wedel. W celu przygotowania polewy należy zagotować w garnku wodę i umieścić nad nią miskę, w taki sposób, żeby naczynie nie stykało się z powierzchnią wody. W jego wnętrzu umieszczamy podzieloną na kostki czekoladę i delikatnie mieszamy, aż do całkowitego stopienia. Podobną polewę można przygotować również podgrzewając czekoladę w mikrofalówce.

Masa z białej czekolady i śmietany kremówki

Chociaż do przygotowywania czekoladowej polewy zwykle używamy masła, masa z białej czekolady stanowi wyjątek. Do jej przyrządzenia częściej korzysta się ze śmietany kremówki. Odpowiednie proporcje wynoszą 1 do 1, ale chcąc przygotować krem o nieco gęstszej konsystencji, możemy postawić na większą ilość czekolady. Śmietanę podgrzewamy w rondelku, a kiedy będzie gorąca zdejmujemy naczynie z ognia. Nie wolno dopuścić do wrzenia śmietany. Następnie w rondlu umieszczamy podzieloną na części białą czekoladę i mieszamy oba składniki aż do powstania jednolitej struktury pozbawionej grudek. Tak przygotowana masa z białej czekolady dobrze sprawdzi się zarówno w roli kremu, jak i polewy.

Masa z białej czekolady i serka mascarpone

Aby masa z białej czekolady zyskała delikatną aksamitną konsystencję, warto użyć także popularnego serka mascarpone. Tym razem czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej, natomiast śmietanę miksujemy wraz z serkiem aż do osiągnięcia puszystej struktury. Pod koniec ubijania wlewamy do niej białą czekoladę i dokładnie mieszamy. Tak przygotowany krem może natychmiast trafić na tort. Idealne proporcje to dwie tabliczki czekolady, 500 g serka i 250 ml schłodzonej kremówki.

Masa z białej czekolady z żelatyną

Jeśli chcemy uzyskać masę czekoladową o zwartej konsystencji, najlepiej skorzystać w tym celu z żelatyny. Cały proces przebiega dokładnie tak samo jak w poprzednich przepisach, jednak na każdą tabliczkę czekolady powinna przypadać jedna łyżka żelatyny zalanej wrzątkiem i dodanej do kremu zanim stężeje. Jeśli masę czekoladową pragniemy wykorzystać jako polewę, zyska ona efektowny błysk.

Categories

Author

Ewelina Avatar

Share & Print

No Comments

Leave a Reply