Blog

Mint chocolate, czyli gorąca czekolada z syropem miętowym

Masło czekoladowe

Czekolada na gorąco kojarzy Ci się wyłącznie z jesiennymi i zimowymi wieczorami, które spędzasz, siedząc pod kocem w towarzystwie ciekawej książki? Nic bardziej mylnego! Ten pyszny deser możesz z powodzeniem przygotować o każdej porze roku. Wystarczy tylko sięgnąć po odpowiednie dodatki. Wiosną i latem najlepiej sprawdzi się syrop miętowy o orzeźwiającym smaku. Poznaj przepis na mint chocolate!

 

Czekoladoholicy mogą odetchnąć z ulgą. Teraz każdy może rozkoszować się pyszną, gorącą czekoladą we wszystkie pory roku, także latem. Miętowy dodatek doskonale równoważy słodycz kakaowego składnika i sprawia, że deser dodaje energii do działania.

 

Jak przygotować gorącą czekoladę z syropem miętowym?

Do wykonania mint chocolate potrzebujesz rondla z grubym dnem i miksera. Zadbaj również o dwie wysokie szklanki. Z poniższych składników przygotujesz 3 porcje gorącej czekolady.

 

SKŁADNIKI:

  • 350 ml mleka 3,2%,
  • 370 ml zimnej śmietanki kremówki 30%,
  • 270 g Czekolady Lekko Gorzkiej 50% E.Wedel,
  • 12 g Kakao Ciemnego z Ghany E.Wedel,
  • 25 ml syropu miętowego,
  • 5 g świeżej mięty,
  • opcjonalnie: 25 g cukru pudru.

 

WYKONANIE:

Czekolady pokrój na drobne kawałki. Do rondla wlej mleko wraz ze 120 ml śmietanki kremówki i dodaj kakao z cukrem pudrem. Wymieszaj składniki i podgrzej na małym ogniu, ale nie gotuj. Kiedy płyn zacznie parzyć w palec, wsyp czekoladę i wymieszaj. Poczekaj, aż kawałki się rozpuszczą i pozostaw do zagotowania. W tym czasie przysmak zgęstnieje i zmieni kolor na ciemnoczekoladowy. Wyłącz palnik i pozostaw na kilka minut, aby płyn ostygł.

Pozostałą ilość zimnej śmietanki kremówki ubijaj przez 30 sekund na wolnych obrotach, a następnie zwiększ moc urządzenia i miksuj tak długo, aż powstanie puszysta, jedwabista bita śmietana. Przełóż krem do rękawa cukierniczego lub wykorzystaj woreczek foliowy z uciętym rogiem.

Do wysokiej szklanki wlej 25 ml syropu miętowego i zalej gorącą czekoladą. Następnie udekoruj wierzch ciasta bitą śmietaną i listkami świeżej mięty. Podawaj od razu po przygotowaniu, aby płyn nie wystygł, a puszysty krem nie opadł.

 

Jak zrobić samodzielnie syrop miętowy?

Sercem czekolady do picia jest orzeźwiający i dodający energii syrop miętowy. Teraz możesz z powodzeniem przygotować go w domu i delektować się jego smakiem o każdej porze dnia. Do zrobienia tego dodatku potrzebujesz:

  • 500 g gałązek świeżej mięty,
  • 700 g cukru,
  • 75 ml soku z cytryny,
  • 1500 ml wody.

 

WYKONANIE:

Umyj miętę, oderwij liście i poszatkuj je na drobne kawałki. Wodę wlej do garnka i wsyp cukier. Zagotuj całość, aby słodkie kryształki się rozpuściły i powstał syrop. Kiedy płyn zacznie wrzeć, dodaj liście mięty i wymieszaj. Następnie pozostaw garnek na 24 godziny.

Po tym czasie przecedź zimny syrop przez gęste sito lub gazę. Pamiętaj, aby nie wylać płynu do zlewu, tylko do drugiego garnka. Listki mięty wyrzuć, a do aromatycznego syropu wciśnij cytrynę. Podgrzej zawartość naczynia i gotuj przez około 5 minut. W tym czasie przygotuj czyste i wyparzone słoiki lub butelki. Gorący płyn wlej do pojemników, zakręć je, postaw do góry dnem i pozostaw do wystygnięcia. Syrop będzie gotowy, kiedy osiągnie temperaturę pokojową.

 

Mint Chocolate to doskonały wybór, np. na wiosenny wieczór lub letnie popołudnie. Słodycz rozpieści podniebienie, a mięta delikatnie pobudzi zmysły. Sprawdź!

Categories

Author

Ewelina Avatar

Share & Print

No Comments

Leave a Reply