Blog

Mleczna polewa czekoladowa – aksamitna i prosta do przygotowania!

Chocolate, schokolade, cioccolato – czekolada w każdym języku brzmi wyjątkowo. Można wykorzystać jej potencjał nie tylko w deserach, ale również daniach głównych. Jej charakterystyczny zapach rozluźnia i wprawia w dobry nastrój. Sprawia, że ciasta prezentują się wyjątkowo i zachęcają do skosztowania. Poznaj przepis na świetną czekoladową polewę.

Gdy chcesz pięknie udekorować ciasto, wybierz najlepszej jakości składniki. Polewę możesz przygotować na kilka sposobów – z wykorzystaniem prawdziwego kakao lub tabliczki czekolady.

Sprawdź przepis najlepszy dla Ciebie.

Przepis na czekoladową polewę z tabliczką czekolady

Polewa z tego przepisu jest miękka, gładka i błyszcząca. Świetnie prezentuje się na sernikach i ciastach czekoladowych.

Składniki:

  • 1 tabliczka czekolady mlecznej E.Wedel,
  • 1 łyżka masła,
  • 2 łyżeczki cukru pudru,
  • 3 łyżki śmietanki kremówki 30%.

Do jej przygotowania potrzebujesz szklanej miski i trzepaczki oraz garnka z wodą.

Pokrój czekoladę na drobne kawałki. Zagotuj wodę w garnuszku. Następnie umieść miskę nad parującą wodą. Włóż do niej wszystkie składniki.

Kiedy zauważysz, że produkty się rozpuszczają, zacznij mieszać. Kontynuuj tę czynność, aż składniki się połączą. Wtedy od razu zdejmij z ognia.

Żeby czekoladowa polewa się błyszczała musisz zadbać o to, żeby jej nie przegrzać. Temperatura maksymalnie powinna sięgać 45 stopni, czyli lekko parzyć w palec.

Przepis na czekoladową polewę z kakao

Pyszną, mleczną polewę czekoladową można również przygotować w inny sposób –
z wykorzystaniem kakao. Przepis na polewę jest w 100% bezglutenowy – idealny dla alergików.

Składniki:

  • 100 gramów masła 82%,
  • ⅓ szklanki cukru pudru,
  • 3 łyżki kakao ciemnego z Ghany E.Wedel,
  • ¾ łyżeczki żelatyny,
  • 1,5 łyżki wrzątku.

Do gorącej wody dodaj żelatynę i rozpuść ją. Odstaw do wychłodzenia. Następnie podgrzej masło w garnku, dodaj cukier puder i zacznij mieszać aż lekko zbrązowieje. Uważaj, żeby nie przypalić cukru. Potem zdejmij garnuszek z ognia, dodaj żelatynę oraz kakao i intensywnie wymieszaj.

Najłatwiej jest dekorować ciasto jeszcze ciepłą czekoladową polewą. Dzięki temu jest bardzo plastyczna.

Przepis na ekspresową polewę czekoladową

Być może nie masz czasu na skomplikowane przepisy z żelatyną lub jajkiem. Bywa i tak. Jednak w takich chwilach nie musisz rezygnować z pysznej dekoracji. Przygotowanie tej czekoladowej polewy zajmie Ci 3 minuty. To niedużo czasu, a polewa znacząco poprawi wygląd i uzupełni smak ciasta.

Składniki:

  • 1,5 tabliczki czekolady mlecznej E.Wedel,
  • 6 łyżek śmietanki kremówki 30%.

Przygotuj garnek z gorącą wodą. Nad parą umieść metalową miskę. Pamiętaj, że musi być w środku sucha, inaczej czekolada zbije się w grudki. Do naczynia dodaj pokruszoną czekoladę oraz wlej śmietankę. Zacznij delikatnie mieszać. Kiedy składniki się połączą, zdejmij miskę znad pary.

Tak rozpuszczona czekolada idealnie pasuje do mazurków świątecznych, pączków lub do lodów. Wypróbuj już dziś!

Rady na idealną czekoladową polewę

Jeśli czekolada podczas rozpuszczania zbije się w grudki, dodaj łyżeczkę oleju i szybko roztrzep trzepaczką. Nie zamieniaj oleju na masło lub margarynę, bo zawarta w nich woda tylko pogorszy sytuację.

Categories

Author

Ewelina Avatar

Share & Print

No Comments

Leave a Reply