Blog

Mrożona czekolada do picia z brzoskwiniami

iced chocolate

Uwielbiasz czekoladę i nie wyobrażasz sobie, żeby zrezygnować z niej nawet w upalne dni? Kiedy temperatury na zewnątrz sięgają zenitu warto postawić na nieco inne wydanie słodkości. Doskonale sprawdzi się w tym przypadku mrożona czekolada. Nigdy jej nie próbowałeś? Najwyższy czas to nadrobić!

 

Biała, mleczna, a może z owocami? Tak naprawdę w letnie dni każda mrożona czekolada będzie smakować znakomicie. Możesz więc postawić na klasyczny napój z dodatkami, które lubisz najbardziej. Nie miałeś dotychczas okazji, żeby przygotowywać coś takiego? Jedno jest pewne – jeżeli lubisz słodycze to posmakuje Ci dokładnie tak samo, jako gorąca czekolada.

 

Jak przygotować pyszną czekoladę z brzoskwiniami na zimno?

 

Podstawą pysznej mrożonej czekolady są przede wszystkim wysokiej jakości składniki. To one decydują o tym, jaki smak będzie miał napój. Warto więc sięgać wyłącznie po te produkty, które są sprawdzone.

 

Lista składników:

  • tabliczka czekolady mlecznej E.Wedel (lub czekolady klasycznej gorzkiej 64% E.Wedel – jeżeli taką lubisz bardziej),
  • 2-3 łyżki kakao ciemnego z Ghany E.Wedel,
  • 300-350 ml mleka lub innego napoju roślinnego, który go zastąpi np. migdałowy,
  • 5-6 owoców brzoskwini (zależnie od tego, jak bardzo owocowy smak chcesz uzyskać),
  • kostki lodu według uznania.

 

Sposób przygotowania:

  1. Owoce dokładnie umyj. Możesz ściągnąć z nich skórkę, jeżeli jej nie lubisz. Usuń ze środka pestki i pokrój na mniejsze kawałki.
  2. Posiekaj czekoladę na drobne kawałeczki lub zetrzyj ją na tarce.
  3. Podziel mleko lub napój na dwie części. Jedną z nich podgrzej i rozpuść czekoladę. Odstaw do ostygnięcia.
  4. Drugą część mleka lub napoju wlej do pojemnika, dodaj kakao, brzoskwinie i wszystko zblenduj.
  5. Dodaj rozpuszczoną wcześniej do tego czekoladę i dokładnie wymieszaj.
  6. Do szklanki włóż sporo kostek lody i wlej przygotowany napój.

 

Czy brzoskwinie w mrożonej czekoladzie do picia można zastąpić innymi owocami?

 

Prognoza pogody przewiduje w najbliższym czasie sporo gorących dni? Przyda Ci się odrobina różnorodności, jeżeli chodzi o zmrożone napoje. Okazuje się jednak, że czekolada do picia doskonale komponuje się z wieloma innymi owocami. Zastanawiasz się, które z nich możesz wykorzystać w swojej kuchni? Są to przede wszystkim:

  • maliny,
  • truskawki,
  • kiwi,
  • banany,

Dla tych, którzy oprócz ochłodzenia szukają nietypowych smaków, dobrym pomysłem może okazać się dodanie odrobiny chilli do gotowego napoju – ważne jednak, aby nie przesadzić. Taki pikantny akcent jest nie tylko ciekawy dla kubków smakowych, ale ponoć bardzo zdrowy. Specjaliści twierdzą, że dzięki niemu ciało pobudza się do pocenia, a to przynosi ulgę od upału. Jeżeli więc nie boisz się eksperymentować – sprawdź, czy to działa.

 

Prawdziwi smakosze czekolady twierdzą natomiast, że czekoladę do picia -– nawet w wersji na zimno można przygotować także z orzechami, żurawiną, kokosem i zawsze będzie ona smakowała wyjątkowo. Dla tych, którym brakuje natomiast energii idealne może okazać się czekoladowe frappe. Słodki smak będzie chwilą przyjemności, a kawa pobudzi Cię skutecznie na resztę dnia!

Categories

Author

Ewelina Avatar

Share & Print

No Comments

Leave a Reply