Blog

Mrożona pitna czekolada z truskawkami

Smoothie Czekoladowe

Czekolada jest jednym z najbardziej uniwersalnych deserów. Uwielbiają ją zarówno dzieci, jak i dorośli, a ponadto sprawdzi się w każdej sytuacji. Możesz ją serwować podczas oficjalnych uroczystości rodzinnych lub raczyć się nią w zaciszu własnego domu. Pozwala też na wiele eksperymentów kulinarnych, a naszą propozycją jest mrożona czekolada pitna z truskawkami.

 

Lato to czas kiedy chętnie sięga się po chłodzące i lekkie desery. Najbardziej uniwersalnym wyborem są lody w każdej postaci. W ramach alternatywy możesz spróbować mrożonej pitnej czekolady z truskawkami, która nie tylko Cię orzeźwi, ale też zachwyci ciekawym połączeniem smaków. Sprawdź, jak ją przygotować!

Mrożona czekolada pitna z truskawkami – przepis

Czekoladę można spożywać na wiele sposobów, nie tylko w formie tradycyjnej tabliczki. Jest doskonałą bazą na kremy i polewy do ciast, ale sprawdzi się też w formie płynnej. Każdy chyba choć raz próbował gorącej czekolady, aby się rozgrzać w długie, zimowe wieczory. My proponujemy napój w wersji idealnej na upalne lato, który Cię orzeźwi i doda energii. Przepis jest prosty, szybki i zawiera tylko kilka podstawowych składników. Zobacz, czego będziesz potrzebował!

 

Składniki:

  • 250 ml mleka 3,2%,
  • 270 g czekolady Mlecznej Klasycznej E.Wedel,
  • 150 g truskawek,
  • 150 ml śmietanki 30%.

Do ozdoby:

  • listki świeżej mięty,
  • kilka truskawek,
  • 90 g czekolady Gorzkiej Klasycznej 64% E.Wedel.

 

Dodatki dekoracyjne możesz pominąć lub zastąpić je innymi produktami. Wszystko zależy od tego, czy masz ochotę na szybki, orzeźwiający deser, czy zamierzasz go serwować gościom i ważna jest estetyka podania. Zanim jednak zaczniesz zastanawiać się nad ozdobami, zobaczą jak krok po kroku przygotować czekoladę do picia. Nie będziesz do tego potrzebować skomplikowanych sprzętów, gdyż wystarczy Ci tylko mały rondelek i dostęp do kuchenki.

Sposób przygotowania:

  1. Truskawki obierz z ogonków i zblenduj.
  2. Połam czekoladę i rozpuść ją w rondelku. Naczynie postaw na małym ogniu i pilnuj, aby nie doprowadzić do zagotowania czekolady.
  3. Gdy czekolada zacznie się rozpuszczać i przypominać jednolitą masę, powoli dolewaj mleko i cały czas mieszaj.
  4. Jeżeli uważasz, że masa wyszła za gęsta, możesz dodać nieco wody mineralnej. Uważaj, żeby nie przesadzić, gdyż wtedy czekolada stanie się rozwodniona i będzie miała mało wyrazisty smak.
  5. Po uzyskaniu jednolitej masy zdejmij rondelek z palnika i odstaw do ostudzenia.

 

Czekolada do picia ma być prostym deserem, dlatego domyślamy się, że nie zadowala Cię długie oczekiwanie na jej schłodzenie. Możesz więc zmiksować blenderem kilka kostek lodu i dodać je do ostudzonej mieszanki. W tym czasie przygotuj bitą czekoladę, ubijając śmietankę na puszystą masę. Na zakończenie nałóż troche zblednowanych truskawek do wysokiej szklanki, dodaj kruszonego lodu, przelej czekoladę i wymieszaj, by wszystko się połączyło. Na wierzch nałóż ubitą pianę i udekoruj startą czekoladą gorzką, listkiem melisy i kawałkami świeżych truskawek.

Mrożona czekolada z truskawkami dla dorosłych

Mrożoną czekoladę do picia z truskawkami możesz też przygotować w wersji dla dorosłych. Wystarczy, że dodasz do niej nieco adwokata lub likieru. W takiej formie będzie to doskonały deser na spotkanie towarzyskie czy romantyczną randkę.

 

Smacznego!

Categories

Author

Ewelina Avatar

Share & Print

No Comments

Leave a Reply