Blog

Muffinki karmelowe z polewą czekoladową

Tartaletki z czekoladą

Małe, pyszne ciastka w papilotkach skradną serce niejednego łasucha. Mimo że babeczki to dobrze znane przysmaki, to jednak nie można się nimi znudzić. Mamy dla ciebie przepis na wyśmienite muffinki karmelowe z polewą czekoladową. Gwarantujemy, że receptura ta jest nieskomplikowana, a na wykonanie babeczek nie poświęcisz zbyt wiele czasu. Poza tym ich pieczenie to prawdziwa przyjemność – nawet dla tych, którzy na co dzień trzymają się z dala od piekarnika.

W jaki sposób przygotować perfekcyjne muffinki karmelowe z polewą czekoladową? Sekret tkwi w starannie odmierzonych proporcjach i wyborze produktów dobrej jakości. Te babeczki nie mogą się nie udać – z ich upieczeniem poradzą sobie nawet dzieci. Dlatego są one ratunkiem w przypadku niezapowiedzianej wizyty gości, kiedy szybko trzeba postarać się o „coś do kawy”. Natomiast jeżeli zabierzesz je ze sobą do pracy, to twoje drugie śniadanie będzie obiektem westchnień kolegów.

Czego potrzebujesz, aby przygotować muffinki karmelowe z polewą czekoladową?

Muffinki karmelowe z polewą czekoladową znikają w mgnieniu oka, dlatego warto przygotować ich większą ilość. W związku z tym przygotuj:

  • 100 g cukru
  • 4 jajka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 650 g mąki
  • opakowanie budyniu o smaku krówki
  • 150 g rozpuszczonego masła
  • 350 ml mleka.

Polewa czekoladowa z czekolady powstanie z:

  • 80 g masła
  • dwóch tabliczek czekolady Lekko Gorzkiej 50% E.Wedel

Przygotuj również papilotki oraz specjalną blachę do pieczenia babeczek. Powinieneś mieć też dwie miski – do połączenia składników mokrych i suchych.

Przepis na idealne muffinki karmelowe z polewą czekoladową

Zanim zaczniesz łączyć ze sobą składniki, zacznij nagrzewać piekarnik. Ustaw go na temperaturę 180 °C. W ten sposób ciasto przelane do papilotek błyskawicznie trafi do pieca.

Jeśli wcześniej zadbałeś o to, aby mieć pod ręką wszystkie produkty, przygotowanie ciasta pójdzie ci jak z płatka:

  • blachę do babeczek wyłóż papilotkami
  • w jednej misce wymieszaj wszystkie suche składniki, czyli mąkę, proszek do pieczenia, budyń oraz cukier
  • w drugiej misce przy pomocy miksera połącz ze sobą jajka, mleko oraz rozpuszczone masło
  • następnie do naczynia z mokrymi składnikami powoli, łyżką dodawaj mąkę z cukrem, budyniem i proszkiem do pieczenia
  • kiedy ciasto będzie miało jednolitą konsystencję, przelej je do papilotek.

Muffinki piecz przez około 18-20 minut. Po tym czasie sprawdź przy pomocy drewnianego patyczka, czy babeczki są już gotowe – ciasto nie może się do niego przyklejać.

Gdy muffinki będą w piekarniku, przygotuj polewę. W garnku z grubym dnem rozpuść czekoladę i masło – nie zapomnij o tym, aby cały czas energicznie mieszać ze sobą te składniki. W przeciwnym razie mogą się one przypalić.

Po wyjęciu z piekarnika babeczki są gotowe do tego, aby wykończyć je polewą czekoladową. Potrzebuje ona trochę czasu, aby zastygnąć, ale jeżeli nie przeszkadza ci jej płynna konsystencja, możesz zaraz przystąpić do degustowania wypieku. Tym, którzy lubią babeczki o intensywnym smaku kakao, można polecić przepis na muffiny czekoladowe – wykonuje się go równie łatwo i szybko.

Categories

Author

Ewelina Avatar

Share & Print

No Comments

Leave a Reply