Blog

Muffiny czekoladowe z kremem malinowym

Tartaletki z czekoladą

Szukasz pomysłu na szybki i smaczny deser – koniecznie mocno czekoladowy? Jeśli brownie już ci się znudziło, pora na zmianę. Przygotuj muffiny czekoladowe z kremem malinowym, które rozpływają się w ustach od pierwszego do ostatniego kęsa. Są proste do przyrządzenia – dzięki cennym wskazówkom od mistrzów cukiernictwa. Poznaj sprawdzony przepis.

Muffiny czekoladowe, podobnie jak brownie, są wyśmienitym deserem na każdą okazję. Przygotujesz je w krótkim czasie i z łatwo dostępnych składników. Kluczem do sukcesu jest m.in. odpowiedni przepis i postępowanie zgodnie z instrukcją. Dzięki temu będziesz mieć pewność, że muffiny czekoladowe z kremem malinowym będą udane.

Muffiny czekoladowe alternatywa dla brownie?

Chociaż muffiny czekoladowe przygotowuje się z innego przepisu niż brownie, mogą być dla niego sporą konkurencją. Dzięki zawartości dużej ilości kakao oraz polewy, są intensywnie czekoladowe.

Składniki na muffiny czekoladowe:

  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1/3 szklanki kakao ciemnego z Ghany E.Wedel
  • ½ kostki prawdziwego masła
  • 4 jajka
  • ¾ szklanki drobnego cukru (lub mniej)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • ½ szklanki gęstego jogurtu naturalnego.

Składniki na polewę czekoladową:

  • 1 tabliczka czekolady gorzkiej klasycznej 64% E.Wedel
  • 1/3 śmietany kremówki o zawartości tłuszczu 36%.

Składniki na krem malinowy:

  • 1 opakowanie serka mascarpone
  • 250 g świeżych malin
  • ¼ szklanki cukru
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka żelatyny
  • 3 łyżki zimnej wody.

Przygotowanie krok po kroku:

  1. W rondelku rozpuść masło i odstaw do ostudzenia.
  2. Mąkę, kakao i proszek do pieczenia przesiej.
  3. Jajka utrzyj z cukrem na jasną i puszystą masę. Cienką strużką wlewaj rozpuszczone masło. Wymieszaj.
  4. Do mokrych składników dodaj składniki suche i zmiksuj.
  5. Dodaj jogurt naturalny i wymieszaj ponownie.
  6. Formę do muffinków wyłóż papilotkami, a następnie przelewaj masę – do 1/3 ich wysokości.
  7. Muffiny czekoladowe wstaw do piekarnika nagrzanego do 180o Piecz przez 15-20 minut.
  8. Żelatynę rozpuść w 2 łyżkach wody i odstaw do napęcznienia.
  9. Maliny przełóż do garnuszka, zasyp cukrem i dodaj sok z cytryny. Podgrzewaj na małym ogniu – do momentu, w którym cukier się rozpuści i maliny się rozpadną. Przetrzyj je przez sitko, aby pozbyć się pestek.
  10. Przecier malinowy umieść w garnuszku i dodaj mąkę ziemniaczaną. Zdejmij z palnika i dodaj żelatynę. Wymieszaj.
  11. W misce umieść serek mascarpone i zmiksuj z ostudzonym sosem malinowym.
  12. W garnuszku zagotuj kremówkę, a następnie – już po zdjęciu z palnika – dodaj połamaną czekoladę. Poczekaj aż czekolada się rozpuści, a następnie wymieszaj.
  13. Upieczone i wystudzone muffiny udekoruj polewą czekoladową. Poczekaj do zastygnięcia.
  14. Gdy polewa będzie sztywna, udekoruj wierzch kremem czekoladowym.

Smacznego!

Tak przygotowane muffiny czekoladowe będą równie pyszne jak klasyczne brownie. Przygotuj je choćby raz, a do przepisu będziesz często wracać.

Categories

Author

Ewelina Avatar

Share & Print

No Comments

Leave a Reply