Blog

Naleśniki, które pokochają wszyscy miłośnicy czekolady

Naleśniki czekoladowe

Jedno z najszybszych i najlepszych dań, jakie można zaserwować nie tylko dzieciom, ale też dorosłym. Podawane na słono i na słodko wzbudza zachwyt, zarówno walorami smakowymi, jak również nieskończonymi możliwościami podawania. Naleśniki czekoladowe to zdecydowanie ulubiony wariant tego popularnego dania. Zapewne wiesz, jak je przyrządzić, ale my podpowiemy Ci nowe połączenia smakowe i przedstawimy kilka ciekawych faktów.

Przyrządzenie kakaowych naleśników jest bardzo proste i wymaga tylko lekkiej modyfikacji przepisu bazowego. Wiele osób dodaje po prostu dwie łyżki gorzkiego kakao wysokiej jakości na etapie mieszania ciasta. Dzięki temu, po usmażeniu uzyskasz naleśniki, które w zależności od ilości cukru oraz pozostałych dodatków mogą być serwowane w formie słodkiej lub wytrawnej.

Najlepsze przepisy na kakaowe naleśniki

Kakaowe naleśniki można przyrządzić na wiele sposobów. Czarny proszek może służyć wyłącznie do dekoracji gotowego dania, ale prawdziwym hitem jest dodanie go do ciasta, zgodnie z poniższymi proporcjami:

  • 100 gramów mąki pszennej,
  • 150 ml mleka lub napoju (sojowego, migdałowego, ryżowego),
  • 150 ml wody (najlepiej gazowanej),
  • 2 łyżki kakao gorzkiego wysokiej jakości,
  • 2 jajka,
  • cukier i cukier waniliowy do smaku (pomiń go w wersji wytrawnej, zastępując bazylią, ziołami prowansalskimi, kurkumą).

Tłuszcz można dodać do ciasta lub rozpuścić i podgrzać na patelni, na której będą smażone naleśniki. Po dokładnym wymieszaniu wszystkich składników, gładką masę przelewaj porcjami na patelnię i smaż z dwóch stron do zarumienienia.

Sposób serwowania wybierz zgodny z własnymi preferencjami:

  • posmaruj naleśnik serkiem lub dżemem, złóż placek na trzy, tworząc małą kopertę w trójkątnym kształcie. Posyp cukrem pudrem, udekoruj truskawkami i kostkami gorzkiej czekolady,
  • posmarowany naleśnik zwiń w rulonik i ułóż jeden obok drugiego, posyp startą na tarce czekoladą gorzką i udekoruj jadalnym kwiatem,
  • naleśniki z wytrawnym nadzieniem złóż na pół i zapiecz w piekarniku pod warstwą żółtego sera.

Wartości odżywcze kakaowych naleśników

Choć trudno uznać naleśniki za danie dietetyczne to jednak warto wiedzieć, że mają szereg wartości odżywczych. Jeżeli dodasz do ciasta kakao i cynamon, zyskasz nie tylko aromatyczne i pyszne danie, ale także dawkę energii. Te zamienniki cukru to pierwszy krok do zredukowania kaloryczności dania, a także podkręcenia jego atrakcyjności. Dla osób, które odżywiają się świadomie i pilnują dziennego bilansu kalorii, rekomenduje się zastąpienie mąki białej pełnoziarnistą lub taką wykonaną z migdałów czy orzechów włoskich. W takiej wersji naleśniki kakaowe są dietetyczne, jeśli dodatkowo usmażysz je na dobrej jakości tłuszczu (np. oleju kokosowym lub na maśle).

Pamiętaj też o dobraniu właściwego nadzienia. Zrezygnuj ze słodzonych serków czy dżemów, a zastąp je gęstym jogurtem naturalnym, które możesz dodatkowo zmiksować z dowolnymi owocami. Energetyczna dawka witamin na śniadanie lub obiad gwarantowana!

Categories

Author

Ewelina Avatar

Share & Print

No Comments

Leave a Reply