Blog

Naleśniki kakaowe – niewielka zmiana, a ciasto jak ze snów

Naleśniki jemy bardzo często. Nadają się zarówno na podwieczorek, na kolację czy śniadanie i obiad. Mogą być na słodko i na słono. Dziś czas na przepyszne naleśniki z kakao wysokiej jakości. Dowiedz się, jak przygotować nietypowy deser z prawdziwym, starannie selekcjonowanym kakao.

 

Nie taki zwykły naleśnik

 

W zależności od obszaru, na którym są przyrządzane oraz tradycji i użytych składników istnieją warianty o smaku neutralnym, słodkim lub słonym. W związku z tym do ciasta dodaje się sól, cukier, zioła i przyprawy. Zamiast mleka stosuje się inne dodatki, takie jak maślanka, śmietana czy nawet piwo, ale również napoje gazowane lub woda mineralna.

 

Dodatek płynów gazowanych sprawi, że ciasto będzie bardziej puszyste, podobnie jak dodatek oleju, co może także zmniejszyć przywieranie do patelni. Oczywiście nie można jednak z tłuszczem przesadzić, by nie zepsuć smaku. Niektóre przepisy zawierają także rodzynki lub drobno posiekane skórki cytryn i pomarańczy. Do przygotowania ciasta zwykle stosuje się mąkę pszenną o bardzo wysokim stopniu mielenia; im mniejsza jest wielkość cząstek mąki, tym cieńsze mogą być naleśniki. Pamiętaj o tym, gdy będziesz wybierał odpowiedni jej rodzaj do swoich naleśników.

 

Podstawowe składniki na naleśniki kakaowe

 

Składniki na naleśniki kakaowe:

  1. Ciasto:
  • 2 jajka;
  • 0,5 l mleka 3,2%;
  • szczypta soli;
  • 180-200 g mąki pszennej;
  • 1 łyżka kakao ciemnego z Ghany E.Wedel;
  • 3-4 łyżki oleju rzepakowego.
  1. Dodatki:
  • 4-5 bananów;
  • krem orzechowy;
  • 2-3 łyżki masła;
  • niewielka ilość cukru pudru;
  • niewielka ilość kakao ciemnego z Ghany E.Wedel.

 

Przygotowanie naleśników kakaowych

 

Jak przygotować najlepsze naleśniki kakaowe? Na początku wszystkie składniki ciasta musisz dokładnie zmiksować. Odstaw je na około pół godziny. W następnym kroku smaż z przygotowanego ciasta cienkie naleśniki. Może być ich około 10. Usmażone naleśniki posmaruj przygotowanym wcześniej kremem orzechowym. Na samych naleśnikach poukładaj pokrojone w plastry banany. Naleśniki zawiń np. w kopertę lub w trójkąt. W tym czasie na patelni rozpuść masło i ułóż obok siebie zawinięte naleśniki. Tak smaż je na małym ogniu. Nie zapomnij o przewróceniu ich we właściwym momencie. Już podsmażone na maśle naleśniki posyp cukrem pudrem oraz dodaj do nich kakao.

 

Naleśniki królują w Polsce

 

Naleśniki to jedno z najpopularniejszych dań w Polsce, choć w naszym kraju są one najczęściej podawane na słodko. Dużą popularność zyskują zwłaszcza w bezmięsne piątki, które przyjęły się w naszym kraju ze względu na jego chrześcijański rodowód. Wówczas podaje się nie tylko naleśniki z czekoladą czy różnorakimi owocami, ale także naleśniki z serem, które można jeść na słodko i na słono.

 

W polskiej kuchni nie ma wielu przepisów na naleśniki wytrawne. Oczywiście zdarzają się, a chyba najpopularniejsze to naleśniki z kurkami w śmietanie i kurczakiem, jednak generalnie naleśnik w kraju nad Wisłą kojarzy się nieodłącznie ze słodyczami.

 

Dlatego tak wielkim rarytasem będzie przygotowanie właśnie takich, kakaowych naleśników. Zachwycisz nim wszystkich, którym go podasz. Smacznego!

Categories

Author

Ewelina Avatar

Share & Print

No Comments

Leave a Reply