Blog

Naleśniki z czekoladą, orzechami i serkiem mascarpone

Naleśniki z czekoladą

Znudziły Ci się klasyczne naleśniki z dżemem lub konfiturą? Masz ochotę na coś nowego? Coś, co zmieni Twój posiłek w prawdziwą ucztę i czym będziesz mógł zaskoczyć swoich domowników? Naleśniki wcale nie muszą być nudne – zwłaszcza, jeśli połączysz je z niebanalnymi dodatkami. Poznaj nasz pomysł na to danie i zacznij eksperymentować w kuchni!

 

Czekolada, orzechy i serek mascarpone – brzmi idealnie, prawda? To wszystko możesz mieć w jednym daniu, a konkretnie… w naleśnikach! To połączenie smaków sprawdzi się świetnie na śniadanie, kolację lub jako deser np. na przyjęciu. Wszystko zależy od tego, w jaki sposób podasz tę potrawę. Naleśniki z czekoladą, orzechami i serkiem mascarpone to wspaniały kwartet, który zadowoli nawet najbardziej wymagające podniebienia. Nie zwlekaj i wypróbuj już dziś!

 

Przepis na idealne naleśniki bez grudek

Jeśli chcesz przygotować perfekcyjne placki, musisz zadbać o kilka istotnych szczegółów. Wiele zależy od tego, w jaki sposób przygotujesz ciasto na naleśniki. Do przygotowania idealnej mieszanki potrzebujesz:

  • 1 szklanki mąki pszennej tortowej,
  • ½ szklanki wody gazowanej,
  • ½ szklanki mleka 3,2%,
  • łyżkę masła 82%,
  • 2 łyżki kakao ciemnego z Ghany E.Wedel,
  • 2 jajka rozmiar L.

 

Sposób wykonania:

Za pomocą sitka przesiej do miski wszystkie suche składniki, czyli mąkę pszenną oraz kakao. Następnie dodaj pozostałe produkty, takie jak woda gazowana, mleko, masło oraz jajka, i włącz mikser. Miksuj zawartość naczynia przez kilka minut, do momentu aż uzyskasz jednolitą strukturę bez grudek. Woda gazowana sprawi, że naleśniki będą wyjątkowo puchate i delikatne, a duża ilość jajek doda im elastyczności.

 

Smaż placki na dedykowanej do naleśników patelni. Nabierz chochlą porcję ciasta i wylej ją na środek rozgrzanego wcześniej naczynia. Potem zdecydowanym ruchem nadgarstka, rozprowadź ciasto po całej powierzchni. Smaż przez kilka minut, a następnie przewróć na drugą stronę. Dobrze wypieczony naleśnik jest nieco „rumiany”. Nie przetrzymuj go na patelni zbyt długo, ponieważ może się spalić.

 

Idealne dodatki do perfekcyjnych naleśników

Nie wystarczy tylko usmażyć naleśniki. Należy także zadbać o ich właściwe podanie. W tym pomogą Ci orzechy, czekolada oraz serek mascarpone.

 

Składniki na polewę czekoladową:

  • 100 gramów tabliczki czekolady lekko gorzkiej 64% E.Wedel,
  • 50 gramów masła 82%,
  • łyżeczka cukru pudru.

Masło umieść w rondelku i zacznij je rozpuszczać. W tym czasie drobno pokrój czekoladę. Wsyp ją do rozpuszczonego masła i dodaj jedną łyżeczkę cukru pudru. Małą trzepaczką mieszaj zawartość garnuszka, aż uzyskasz gładką i lśniącą polewę.

 

Na ciepłe kakaowe naleśniki nałóż porcję serka mascarpone wymieszanego z jedną łyżką cukru pudru. Następnie posyp warstwę serka drobno pokrojonymi orzechami – najlepiej sprawdzą się migdały, ale możesz sięgnąć także po orzechy włoskie lub nerkowce. Zwiń naleśnika w ciasny rulon i polej polewą czekoladową. Co jakiś czas podgrzewaj sos – ciepły lepiej rozprowadza się po naleśnikach.

Możesz podać takie smakołyki jako przystawkę lub poczęstunek dla gości na przyjęciu. Posmarowane serkiem i posypane orzechami naleśniki pokrój w plastry, nadziej je na wykałaczki i podawaj na stół!

Categories

Author

Ewelina Avatar

Share & Print

One Comment

  1. Pięknie wyglądają 🙂

Leave a Reply