Blog

Niezwykły tort z białą czekoladą – przepis

Tort z biala czekolada

Efektowny wypiek na święta lub urodziny bliskiej osoby? Nic tak nie zaskoczy Twoich gości jak tort z białą czekoladą. To bardziej nowoczesne wydanie klasycznego wypieku, oblanego lukrem lub masą cukrową. Tutaj możesz swobodnie dobierać dodatki i przystrajać ciasto – na białym tle wszystkie owoce czy figurki będą prezentowały się po prostu spektakularnie. Zobacz nasz przepis!

Każdy cukiernik wie, że w przypadku tortów największą tajemnicę skrywa biszkopt. Co zrobić, aby wyrósł piękny i smaczny? Ten z naszego przepisu jest nie tylko puszysty, ale też idealnie trzyma formę. To zasługa słodkiej masy o głębokim smaku i perfekcyjnej konsystencji, którą uzyskujemy dzięki wyborowi dobrej jakości czekolady.

Jak przygotować tort z białą czekoladą?

Poniżej znajdziesz recepturę na tort. Krok po kroku opisaliśmy to, jak przygotować poszczególne elementy ciasta. Wierzymy, że zarówno wykonanie, jak i finalny wygląd deseru oraz jego smak zachwycą Ciebie i Twoich bliskich.

Niezbędne składniki

  • 6 jajek,
  • 1 szklanka drobnego cukru,
  • 1 torebka cukru wanilinowego,
  • 1 szklanka mąki pszennej,
  • 5 łyżek mąki ziemniaczanej,
  • 500 g serka mascarpone,
  • 250 ml schłodzonej śmietanki 36%,
  • 2 tabliczki czekolady białej E.Wedel,
  • świeże owoce do dekoracji (jagody, maliny, truskawki).

Przygotowanie biszkoptów

Biszkopt najlepiej jest upiec dzień wcześniej. Przygotuj dwie miski, oddziel białka od żółtek. Ubij białka na sztywną pianę. Pod koniec, gdy będziesz już bliski uzyskania idealnej konsystencji, dodawaj cukier i żółtka – rób to stopniowo, nie przerywając miksowania.

Do uzyskanej masy przesiej mąkę ziemniaczaną i pszenną. Całość delikatnie wymieszaj – tylko do połączenia się składników.

Rozgrzej piekarnik do 170oC. Przygotuj blachę do pieczenia – wysmaruj jej dno oliwą i wyłóż papierem do pieczenia. Ostrożnie przelej ciasto na biszkopt i wstaw do ciepłego piekarnika. Czas pieczenia zazwyczaj wynosi od 30 do 40 minut (zależy od piekarnika). Dlatego najlepiej weryfikować stopień wypieczenia za pomocą patyczka (wbić go w ciasto i sprawdzić, czy jest suchy).

Wyrośnięty biszkopt zostaw do wystudzenia – najlepiej na całą noc.

Przygotowanie kremu

Białą czekoladę połam na kawałki, przełóż do miski i rozpuść w kąpieli wodnej. Odstaw do wystygnięcia, a w tym czasie przejdź do połączenia serka mascarpone ze śmietaną – zmiksuj je razem aż do uzyskania jednolitej masy, do której dodasz na końcu przestudzoną czekoladę. Zamieszaj do połączenia składników.

Tworzenie tortu

Biszkopt przekrój w poprzek na dwie lub trzy części (w zależności od tego, jak bardzo wyrósł). Przełóż je masą czekoladową i delikatnie dociśnij, aby wszystkie elementy połączyły się ze sobą. Na wierzch wykorzystaj polewę z reszty masy, rozsmarowując ją równomiernie na powierzchni ciasta. Zanim zastygnie, udekoruj tort – wbij świeczki, zrób kompozycję z kwiatów lub owoców, wetknij figurki. Starannie wyrównaj boki i przełóż tort do lodówki, żeby schłodził się przez kilka godzin. Po tym czasie pokrój na porcje.

Smacznego!

Categories

Author

Ewelina Avatar

Share & Print

No Comments

Leave a Reply